De officier van justitie eist een gevangenisstraf van tien jaar en tbs met dwangverpleging tegen de 49-jarige zedenverdachte Frank R. uit Cuijk.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de 49-jarige R. willens en wetens honderden minderjarige meisjes via internet aangezet tot seks of tot fysieke seks met hem die vaak ''extreem was en steeds extremer werd''.

Volgens de officier van justitie was R. bewust en over een periode van jaren op zoek naar jonge en kwetsbare meisjes, waarbij hij zich op internet voordeed als een leuke jongeman van een jaar of achttien. ''Hij wist dat het strafbaar was, maar hij kon het zelf niet stoppen: de drang was te groot.''

Volgens het OM is de kans groot dat R. in herhaling vervalt, zo blijkt uit onderzoeken. Tbs met dwangverpleging is daarom op zijn plaats ''om de maatschappij te beschermen en omdat een lange behandeling noodzakelijk is''.

R. werd vorig jaar mei aangehouden na het misbruiken van een meisje uit het Groningse Middelstum. 

Bekijk de beelden:

Vertrouwen

De slachtoffers waarmee hij vaak intensief contact onderhield vertrouwden hem, zei de officier van justitie op de vierde en laatste zittingsdag over de omvangrijke zedenzaak in de rechtbank van Assen. 

Telkens vleide en paaide R. de meisjes en won hun vertrouwen door zich in chatrooms voor te doen als een knappe jongen van achttien of negentien jaar onder een valse naam.

''Hij gaf ze het gevoel dat ze mooi waren, dat ze ertoe deden. Al die dingen die onzekere meisjes op een leeftijd van twaalf of dertien graag horen'', legt de aanklager uit.

In een aantal gevallen kwam het ook tot fysieke seks. ''Hij creëerde een vertrouwensband met de meisjes, ze vertrouwden hem en werden verliefd. Wanneer het kwam tot fysieke ontmoetingen, bleken de meisjes niet meer in staat hun belevingswereld los te knippen van de werkelijkheid'', concludeert de officier van justitie.

Behandeling

Uit gedragskundig onderzoek is gebleken dat R. een steeds sterkere voorkeur heeft ontwikkeld voor extreme en dominante seks met jonge meisjes (vaak nog maar twaalf of dertien). Alcoholmisbruik, een geïsoleerd bestaan en drang naar seks maakten dat hij steeds meer toegaf aan zijn fantasieën.

De deskundigen achten de kans groot dat R. opnieuw de fout in gaat als hij niet wordt behandeld.

Opmerkelijk is dat geen van de vier Forensisch Psychiatrische Klinieken (FPK's) R. voor die behandeling willen opnemen. Tot verbazing van de rechtbank achten de klinieken zich daar niet op toegerust.

Kritiek

De advocaat van R., Tjalling van der Goot, heeft forse kritiek op de FPK in Assen. De FPK, gespecialiseerd in zedendelicten, wil R. niet opnemen voor behandeling omdat zijn problematiek ''te complex'' zou zijn.

De kliniek vindt dat ze niet is ingericht voor een lange en intensieve behandeling van iemand met een complexe en problematische diagnose die bij R. is gesteld. Onzin, zei Van der Goot woensdag. ''Dit is geen kliniek die moeilijke gevallen wil behandelen en uitdagingen wil aangaan. Dit is een kliniek die alleen succesverhalen wil schrijven.''

Als R. niet in een kliniek als de FPK opgenomen wordt, dreigt voor R. bijna automatisch de veel zwaardere straf van tbs met dwangverpleging, stelde de raadsman. ''Het mag niet zo zijn dat een FPK hier de dienst gaat uitmaken.''

Koudwatervrees

Vorige week reageerde ook de rechtbank in Assen, waar R. terechtstaat, al verbaasd op de weigering van de kliniek. ''Koudwatervrees. Het lijkt alsof de FPK zijn vingers niet wil branden aan R.'', zeiden de rechters toen.

Van der Goot vindt de strafeis veel te fors. Het OM heeft de zaak groter gemaakt dan die in werkelijkheid is, stelde hij woensdag op de vierde en laatste zittingsdag over de zedenzaak. Een gevangenisstraf van tien jaar en dan pas tbs, is volgens Van der Goot hetzelfde als: ''Je bent ziek, ga over tien jaar maar naar de dokter. Dat wringt.''