De scheepvaart op de Vecht in Overijssel is woensdag stilgelegd. In de loop van vrijdag kan de scheepvaart, voornamelijk pleziervaart, weer op gang komen. 

Dat zegt een woordvoerder van waterschap Groot Salland tegen NU.nl. 

Het heeft de afgelopen dagen zo hard geregend in het stroomgebied van de rivier in Nederland en Duitsland dat het water veel te snel stroomt, terwijl ook stuwen en sluizen zijn geopend. Waterschappen Groot Salland en Vechtstromen verwachten dat het water nog verder stijgt, aangezien het woensdag nog steeds regent.

Medewerkers van de schappen bellen woensdag alle veehouders in het gebied, om hen te waarschuwen over het hoge water. De agrariërs kunnen zelf bepalen of ze de dieren uit de uiterwaarden halen. 

Ook campings, recreatiebedrijven en restaurants langs de rivier worden gewaarschuwd dat ze rekening moeten houden met hoge waterstanden. De dijken zijn stabiel, zo verzekeren de schappen.

Buffergebieden

Waterschap Vechtstromen heeft verschillende buffergebieden voor overtollig water in gebruik genomen om de gevolgen van de ''exceptionele hoeveelheid water'' binnen de perken te houden.

In het Drentse Schoonebeek is een noodpomp geplaatst om de wateroverlast aan te pakken. Mogelijk zijn rond Slagharen ook extra maatregelen nodig, aldus het schap woensdag.

In Drenthe zakte het water dinsdag in de loop van de dag, maar voor woensdag is opnieuw veel regen voorspeld. Het actieteam van waterschap Reest en Wieden blijft 24 uur paraat.

Bekijk de actuele weersinformatie