Er komt een einde aan het algemene negatieve advies van de politie over vergunningen voor motorevenementen. 

''Landelijk is er in april en mei negatief geadviseerd. Deze landelijke beleidslijn wordt na mei niet voortgezet, daar is geen reden toe. Vanaf 1 juni zal zoals voorheen per evenement bekeken worden wat het advies is", laat een woordvoerster van de leiding van de politie Oost-Brabant dinsdagavond weten.

Eerder op de dag werd door de Brabantse politie nog het tegenovergestelde gezegd. Volgens de nationale politie verandert er weinig. ''Van geval tot geval worden de risico's beoordeeld'', aldus een woordvoerder. Of de risico's zijn afgenomen kon de nationale politie dinsdag niet zeggen.

De politie kwam eind maart met het negatieve advies vanwege spanningen tussen motorclubs. Als gevolg daarvan werden motorevenementen in bijvoorbeeld Valkenswaard, Aarle-Rixtel en Veldhoven door burgemeesters verboden.

De spanningen tussen zogenoemde outlaw motorclubs worden veroorzaakt door de komst van de Bandidos naar Nederland. De club vestigde zich in maart in Limburg en Noord-Holland. De Bandidos zijn de aartsrivalen van de Hells Angels. Leden van de Bandidos waren de afgelopen tijd doelwit van meerdere aanslagen. De politie vreest dat leden van motorclubs motorevenementen uitkiezen om elkaar uit te dagen en tot een confrontatie te komen.