Tijdens een inval in een wietplantage in Zaltbommel heeft een rechter-commissaris de camera's van twee journalisten laten afpakken.

Zij maakten opnamen door een gat in een hek waardoor de privacy van de aanwezigen in gevaar kwam, stelt de rechtbank Oost-Brabant dinsdag.

Secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten Thomas Bruning eist dat de journalisten hun opnamen terugkrijgen.

Een van de journalisten, fotograaf Iwan van Dun, benadrukt op Twitter dat hij vanaf de openbare weg opnamen maakte. Cameraman Bart Meesters meldt dat de camera's even later zijn teruggegeven, maar zonder het kaartje waar de beelden op stonden.

De rechtbank stelt dat eerst aan de journalisten is gevraagd geen opnamen te maken van de aanwezige mensen, voertuigen en werkzaamheden die binnen de afzetting plaatsvonden. De journalisten bleven dat echter doen, waarop hun apparatuur in beslag werd genomen.

Volgens de rechtbank zouden anders de privacy van de aanwezigen en het onderzoek in gevaar komen. De rechtbank stelt dat later wordt beslist wat met de gemaakte beelden gebeurt. NVJ-secretaris Bruning zegt op Twitter de journalisten te steunen in hun eis de opnamen terug te krijgen.