Automobilisten hebben dinsdagavond last gehad van een "zware avondspits" door de regen. 

Om 17.58 stond er 336 kilometer file op de Nederlandse wegen, meldt de Verkeersinformatiedienst (VID). Inmiddels is dat nog 116 kilometer. 

Normaal gesproken staat er op deze dag rond 18.00 niet meer dan 70 kilometer. De files ontstaan volgens de ANWB vooral in het midden van het land, waar het het hardste regent. 

Rond kwart voor 8 waren vrijwel alle files weer opgelost.

Maandag

Maandag veroorzaakte de regen ook al veel files. Toen stond er in de avondspits op het hoogtepunt ongeveer 220 kilometer file op de snelwegen. 

Plaatselijk valt dinsdag meer regen dan gemiddeld in de hele maand mei. Her en der komt volgens weeronline.nl zo'n 70 millimeter naar beneden, terwijl er normaal in deze maand zo'n 60 millimeter regen valt.

Vooral in het zuiden van Nederland regent het gestaag door. Er hangt een neerslaggebied nagenoeg stil boven de provincies Limburg, Noord-Brabant en Zuid-Holland en daardoor is er lokaal al meer dan 40 millimeter neerslag gevallen. Aangezien de buien rondtollen, blijven ze de komende uren boven die provincies hangen.

Drenthe en Overijssel

In Overijssel treedt de Vecht inmiddels buiten de oevers door de hevige regenval van de afgelopen dagen in Nederland en Duitsland. 

Op de Hoogeveensche Vaart, de belangrijkste waterweg in Zuid-Drenthe van Hoogeveen richting Emmen, mag dinsdag niet gevaren worden. Het waterpeil is de afgelopen 24 uur sterk gestegen vanwege de hevige regenval.

Maandag viel er op sommige plaatsen ook al veel regen. Toen kregen Drenthe, Overijssel en Friesland de volle laag. Hoogeveen spande de kroon met 59 millimeter in 7 uur tijd.

NS

Eric Trinthamer, woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen (NS), laat rond 17.45 uur weten dat er op het spoor nog geen noemenswaardige problemen zijn als gevolg van de regenval. 

Actueel weerbericht l Filenieuws l Treininformatie

Foto's van het slechte weer bij u in de buurt? Stuur ze in via NUfoto