Na wekenlange protesten is er overeenstemming bereikt over een nieuwe cao tussen werkgevers en werknemers. Schoonmakers gaan mogelijk al woensdagavond weer aan het werk.

Dat maakten vakbonden en werkgevers dinsdagavond bekend tijdens een persconferentie.

Werkgeversorganisatie OSB en de vakbonden CNV Vakmensen en FNV Bondgenoten hebben maandagavond en vannacht onderhandeld over een nieuwe cao. 

De eisen van beide partijen lagen niet ver uit elkaar, maar overeenstemming over nieuwe arbeidsvoorwaarden werd er tot nu toe niet bereikt.  

Loonsverhoging

De schoonmakers zullen er de komende drie jaar 6,6 procent loon bij krijgen. Per jaar stijgt het loon met 2 procent en de eindejaarsuitkering stijgt met 0,2 procent. 

De wachtdagen bij ziekte worden afgebouwd in de cao die tweeënhalf jaar geldig moet worden. Dat gebeurt in twee stappen, per 1 januari 2015 en 1 januari 2016. Nu zijn de eerste twee ziektedagen nog voor eigen rekening.

Goedgekeurd

De cao moet nog wel worden goedgekeurd door de leden van de vakbonden en werkgeversorganisatie OSB. Bij de vakbonden wordt het akkoord woensdag voorgelegd aan de leden. Als zij akkoord gaan, beginnen de schoonmakers mogelijk woensdagavond of donderdag weer met hun werk. 

De schoonmaakbazen en de bonden hebben verder afgesproken dat er in principe ook bij langdurige ziekte wordt doorbetaald. Als een medewerker echter niet meewerkt aan reïntegratie, kan de werkgever dat toch stopzetten. Het bedrijf moet dan wel bewijzen voldoende te hebben gedaan aan opleiding en certificering. 

Persconferentie

Werkgevers en de vakbonden hielden om 18.00 uur dinsdagavond in Amersfoort een gezamenlijke persconferentie waarin zij verder ingingen op de gemaakte afspraken.

Naast CNV Vakmensen waren ook FNV Bondgenoten en werkgeversorganisatie OSB daarbij aanwezig. Ook bemiddelaar Wim Kooijman van KLM schoof aan. 

'Naaistreek'

Onlangs liepen gesprekken nog op niets uit nadat de werkgevers met nieuwe voorstellen naar buiten was gekomen. FNV Bondgenoten-bestuurder Ron Meyer sprak van een 'naaistreek' en kondigde aan de acties te intensiveren. Met name het niet doorbetalen bij ziekte was een doorn in het oog voor de werknemers. Ook eisten zij meer loon. 

Met de stakingen in het openbaar vervoer worden reizigers dagelijks geconfronteerd met de impasse in de schoonmaakbranche. Treinstellen, perrons en stations zijn sinds het begin van de acties halverwege maart niet schoongemaakt.

Dolblij

De NS vindt de doorbraak "goed nieuws voor de reiziger", aldus een woordvoerder dinsdag. De vervoerder kampte met vieze treinen en stations en morrende reizigers als gevolg van de schoonmaakstaking. 

Het Amsterdamse openbaarvervoerbedrijf GVB is 'dolblij' met het principeakkoord. "Het kon natuurlijk ook niet langer zo", aldus een zegsman.

Het is voor de vervoerder zaak dat de opgelopen achterstand snel wordt ingehaald. "Er moet snel weer worden schoongemaakt. Niet alleen met de normale werkzaamheden lopen we achter, maar ook met de periodieke reiniging. We moeten veel inhalen als we de metrostations weer citroenfris willen hebben." 

Overzicht: stakingen in 2014 | 'Actiebereidheid onder werknemers stijgt'