De politie houdt tijdelijk zichtbaar extra toezicht op Joodse instanties in Nederland, waaronder bijvoorbeeld scholen. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Justitie dinsdag weten. 

Dit in reactie op de dodelijke aanslag zaterdag op het Joods Museum in Brussel. Er is in Nederland overigens geen extra dreiging, benadrukt de woordvoerder.

Zaterdag schoot een nog onbekende man in het museum twee Israëlische bezoekers en een Franse medewerkster dood. Justitie in België beschouwt de schietpartij als een terroristische aanslag gezien de locatie en het feit dat de man zeer doelbewust, koelbloedig en vastberaden te werk ging.

Er is afgelopen weekend veel contact geweest tussen de overheid, politie en vertegenwoordigers van joodse instellingen in Nederland. Uiteindelijk is besloten om een extra oogje in het zeil te houden.

CIDI

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) is blij met het besluit. Het CIDI dringt al geruime tijd aan op permanente veiligheidsmaatregelen. "Maar minister Ivo Opstelten moet nu echt bewegen richting een structurele oplossing'', zegt directeur Esther Voet.

"Er is voortdurend discrepantie tussen wat hij over veiligheid zegt en hoe wij onze onveiligheid ervaren.''

Vooral synagogen en Joodse scholen verdienen volgens haar een betere bescherming. "De Joodse gemeenschap in Nederland hoest jaarlijks 8 ton tot 1 miljoen euro op voor de beveiliging. Dat zou niet moeten mogen.'' Op Joodse scholen geldt volgens de CIDI-directeur een ouderlijke bijdrage van 800 tot 1.200 euro die grotendeels gaat naar beveiliging rond gebouwen, uitstapjes en bijeenkomsten.

Voet zegt niet verrast te zijn door de tijdelijke extra beveiliging van Joodse objecten in Nederland. "Dat is staand beleid. Het verbaast me niets. Ook na de aanslag in het Franse Toulouse die in maart 2012 aan drie kinderen en een rabbijn het leven kostte, was enige tijd verscherpt toezicht van kracht.''

Het verdere verloop van de zaak wordt volgens het ministerie van Justitie nauwlettend in de gaten gehouden.

Bekijk een verklaring van Opstelten over de beveiliging: