Als bewoners van de Vluchthaven in Amsterdam binnenkort op straat komen te staan, betekent dit een ''grove schending van de mensenrechten''.

De gemeente moet dan ook de opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers in de Havenstraat voortzetten. Dat bepleitten de advocaten namens veertien illegalen dinsdag bij de voorzieningenrechter in Amsterdam.

Vorige week kondigde burgemeester Eberhard van der Laan aan dat de Vluchthaven een maand langer openblijft voor een deel van de groep om het goed te kunnen afronden. Volgens de raadslieden van de vluchtelingen is op dit moment onvoldoende duidelijk wie hiervoor in aanmerking komen.

Zo moet de GGD nog bepalen aan de hand van een screening of een groep van zo'n vijftig personen op basis van medische indicatie langer opvang krijgt. De betreffende mensen moeten hiervoor nog toestemming geven.

Groepsdruk

Personen die wel willen en kunnen terugkeren, maar worden tegengehouden door de groepsdruk, wil de gemeente elders onderbrengen. De resterende vluchtelingen die niet teruggaan naar hun land van herkomst, moeten de Vluchthaven verlaten.

Volgens raadsvrouw Else Weijsenfeld belanden deze mensen weer op straat, waar ze niets te eten en geen bescherming hebben. Ze vindt dan ook dat het project in de Vluchthaven, een proef van de gemeente en staatssecretaris Fred Teeven, niet mag stoppen. ''Het gaat hier om heel kwetsbare mensen.''

Situatie

Tijdens de zitting vertelden de vluchtelingen over hun benaderde situatie, staatloosheid, slaapproblemen, de medicatie die ze nodig hebben en hun psychische toestand. Een vertegenwoordiger van de gemeente benadrukte dat de kwetsbaren opvang krijgen en dat daar nu nog zorgvuldig naar wordt gekeken.

De bewoners hebben tot vrijdag 12 uur de tijd om toestemming te geven voor inzage in hun medische dossier. Verder was het volgens haar al vanaf het begin duidelijk dat de Vluchthaven tijdelijk was.

Oproep

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan heeft dinsdag een laatste oproep gedaan aan de bewoners van de zogenoemde Vluchthaven om indien mogelijk terug te keren naar hun land van herkomst.

Van der Laan benadrukt dat als het aan Amsterdam ligt, op een vaste basis 'bed, bad en brood' zou worden geboden. ''Maar het is niet alleen aan ons. De regering beslist anders. We kunnen onmogelijk alle illegalen helpen. Alleen in Amsterdam zijn al zo'n 5.000 tot 10.000 mensen illegaal.'' Momenteel wordt volgens hem gekeken of in samenwerking met andere gemeenten en het Rijk nieuwe faciliteiten kunnen worden gerealiseerd. 

Als de illegalen niet uit eigen beweging teruggaan, dreigt het project dat de gemeente samen met staatssecretaris Fred Teeven heeft opgezet grotendeels te mislukken. In dat geval kan de burgemeester niet, zoals hij graag zou willen, de Vluchthaven een vervolg geven.

De rechter doet woensdagochtend uitspraak.