De Vecht in Overijssel treedt buiten de oevers door de hevige regenval van de afgelopen dagen in Nederland en Duitsland. Ook zijn er problemen op de Hoogeveensche Vaart in Drenthe.

Volgens weerbureau Weeronline.nl is in Overijssel sinds maandagavond de meeste regen gevallen van heel Nederland.

Waterschap Groot Salland heeft dinsdagmiddag gebruikers van de uiterwaarden langs de Vecht gewaarschuwd om de waterstand in de gaten te houden.

Ook waterschap Vechtstromen heeft maatregelen genomen, terwijl waterschap Reest en Wieden in Overijssel en Drenthe met man en macht aan het werk is om overstromingen te voorkomen.

Groot Salland en de gemeente Dalfsen plaatsen zandzakken rondom een evenemententerrein aan de oever van de Vecht. Op dat terrein begint woensdag een plaatselijk festival met onder andere een kermis.

Waarschuwing

Campings en recreatiebedrijven langs de Vecht zijn gewaarschuwd voor wateroverlast. Voet- en fietsveren zijn uit de vaart genomen, omdat de rivier te snel stroomt voor de kleine veerpontjes. De schappen hebben stuwen in de Vecht geopend om de watermassa zo snel mogelijk af te voeren naar het Zwarte Water en het IJsselmeer. Ook draaien alle rioolgemalen op volle kracht.

Voor recreatieondernemers komt het hoge water op een slecht moment, aangezien juist rond Hemelvaart veel kampeerders en fietsers op pad gaan. Het hoogwater zal nog een aantal dagen aanhouden, afhankelijk van de hoeveelheid regen die misschien nog valt. Controleurs houden de situatie voortdurend in de gaten.

Hoogeveensche Vaart

Op de Hoogeveensche Vaart, de belangrijkste waterweg in Zuid-Drenthe van Hoogeveen richting Emmen, mag dinsdag niet gevaren worden. Het waterpeil is de afgelopen 24 uur sterk gestegen vanwege de hevige regenval.

Een groot deel van de provincie Drenthe is ''volgestroomd'', melden de provincie en waterschap Reest en Wieden. Op sommige plaatsen in de regio viel maandag vijftig millimeter regen, aldus Weeronline.nl. Normaal valt in de hele maand mei ongeveer zestig millimeter. Het afwateringssysteem kan zo'n enorme hoeveelheid niet aan.

Het water in de Hoogeveensche Vaart klotst bijna over de sluizen en de kades. Op enkele plekken zijn zandzakken gelegd.

Actie

Waterschap Reest en Wieden is in de nacht van maandag op dinsdag met veel mensen in actie gekomen om te voorkomen dat het waterpeil verder zou stijgen. Ook voor het komende etmaal blijft het schap alert en worden mensen achter de hand gehouden. ''Als er nog eens veertig millimeter valt, hebben we echt een probleem'', zei een woordvoerster.

Volgens de provincie Drenthe gebeurt het zelden dat er zo veel regen valt en allerlei maatregelen genomen moeten worden. Voor het laatst gebeurde dat in 1998, toen veel delen van Nederland werden getroffen door zware regenval.

Bekijk beelden van de overstroomde Vecht:

Heeft u foto's van de wateroverlast? Zet ze hier op NUfoto.nl