Erwin L., die op Prinsjesdag 2010 een waxinelichthouder gooide naar de Gouden Koets met daarin toenmalig koningin Beatrix, is dinsdagochtend uit voorzorg opgepakt in de Duitse stad Münster.

Dat bevestigt de politie van Münster tegenover NU.nl. L. werd door Duitse veiligheidsambtenaren afgevoerd nadat ze door hun Nederlandse collega's op hem werden geattendeerd.

De man wilde volgens de politie het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan het Haus der Niederlande verstoren. Het koningspaar zou niets van L.'s aanwezigheid hebben gemerkt.

Willem-Alexander en Máxima sluiten dinsdag een tweedaags bezoek aan Duitsland af.

L. kreeg in februari vorig jaar een celstraf van vijf maanden voor het gooien van de waxinelichthouder. Omdat hij bijna twee jaar in voorarrest had gezeten, werd hij meteen vrijgelaten.

Bekijk beelden van de arrestatie:

Stalking

In november van vorig jaar werd de man ook opgepakt, omdat hij een gebiedsverbod geschonden had in Den Haag. In april zat hij veertien dagen vast op verdenking van stalking. Daardoor verbleef de Achterhoeker op 30 april tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander in de cel.

In mei mocht hij niet in de buurt van museum Villa Mondriaan in Winterswijk komen, toen de culturele instelling werd geopend door prinses Beatrix.