Amsterdammers hebben vorig jaar veel minder geklaagd over Zwarte Piet dan een jaar eerder, ondanks de discussie over het al dan niet discriminerende karakter van het stereotype. Het aantal klachten daalde van 240 naar 55.

Daarvan waren er overigens 23 'pro-piet'. Dat staat in het jaarverslag van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA).

De discussie over het racistische gehalte van Zwarte Piet was landelijk heviger dan ooit. Dat er toch minder klachten binnenkwamen, kan liggen aan het feit dat de discussie in de hoofdplaats al langer aan de gang is.

Het totaal aantal klachten daalde van 1.070 naar 982. Het aantal verzoeken om informatie steeg juist, van 750 naar 899. Wel ontving het bureau meer meldingen over discriminatie van zieken en gehandicapten.

Geaardheid

Naast het aantal klachten over Zwarte Piet is de daling volgens het meldpunt ook toe te schrijven aan het afgenomen aantal meldingen over discriminatie om seksuele geaardheid.

In de regio Amsterdam wenden zich vorig jaar 38 mensen tot het meldpunt met een klacht over slechte behandeling vanwege seksuele voorkeur. Een jaar eerder gebeurde dat 67 keer.

Het MDRA schrijft de daling toe aan het feit dat steeds meer homo's en lesbiennes naar de politie stappen als zij zich gediscrimineerd voelen.

Rechtszaak

Afgelopen week diende in Amsterdam een rechtszaak over de intocht van Sinterklaas vorig jaar. De rechter moet bepalen of de aanwezigheid van Zwarte Pieten discriminerend was, zoals de eisers stellen.

Als dat zo is, dan had burgemeester Eberhard van der Laan dat vorig jaar moeten meewegen bij de vergunningaanvraag. De gemeente werkt overigens aan een andere invulling van het jaarlijkse feest.

Wat u moet weten over de discussie rond Zwarte Piet