Het aantal alcoholvergiftingen bij Nederlandse jongeren is na een daling in 2012 vorig jaar weer iets gestegen. 713 kinderen werden voor een spoedbehandeling in het ziekenhuis opgenomen.

In 2012 waren dat er 710. Dat blijkt uit dinsdag gepresenteerde cijfers van ziekenhuis Reinier de Graaf, de universiteit Twente en het Nederlands Instituut voor Alocholbeleid STAP.

De gemiddelde leeftijd van de opgenomen jongeren was vorig jaar 15,5 jaar. Het gaat om bijna net zoveel meisjes (47 procent) als jongens (53 procent).

Het aantal 'comazuipers' is hoger dan verwacht, zo stellen de onderzoekers. In 2012 daalde het aantal kinderen met een alcoholvergiftiging juist voor het eerst sinds 2007, toen Nederlandse kinderartsen startten met een registratiesysteem. In 2007 belandden 297 kinderen in het ziekenhuis vanwege alcoholgebruik en dat aantal liep in 2011 op tot 762.

Ruim 40 procent van de in 2013 opgenomen jongeren met een alcoholvergiftiging zaten op het vmbo. Daarna volgde de havo (ruim 20 procent) en het vwo (15 procent).

Beweeg de cursor over het diagram om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van .ziekenhuis Reinier de Graaf.Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Leeftijdsgrens

Het is niet verbazingwekkend dat het aantal alcoholvergiftigingen bij jongeren niet verder is gedaald, zegt kinderarts Nico van der Lely van het Reiner de Graaf Ziekenhuis in Delft.

''Een wetswijziging alleen is niet genoeg. De sociale norm moet veranderen. Het kwartje is bij veel ouders en opvoeders nog steeds niet gevallen'', zegt Van der Lely.

''Met de verhoging van de leeftijdsgrens in het vooruitzicht hebben jongeren in de leeftijd van zestien tot achttien jaar in het laatste kwartaal nog even een spurt getrokken.''