Bij een blokkadeactie van Greenpeace in de haven van IJmuiden zijn dinsdagochtend zes actievoerders aangehouden. Het gaat om vijf mannen en één vrouw.

Twee van die actievoerders komen uit Nederland, de overige vier uit België. Dat meldt de politie.

Het zestal maakte deel uit van een groep van dertig Greenpeaceleden, Zij hielden het boorplatform Saturn aan de kade. Duikers hadden de pilaren met kettingen vastgezet zodat het platform niet weg kon.

De actievoerders wilden voorkomen dat Saturn op korte termijn voor het Russische staatsbedrijf Gazprom naar olie kon boren in de Pechorazee.

Het olieveld waar Gazprom het boorplatform wil inzetten, ligt naast het veld waartegen Greenpeace vorig jaar actievoerde.

Campagne

Dertig actievoerders aan boord van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise, onder wie de Nederlanders Faiza Oulahsen en Mannes Ubels, werden toen opgepakt en twee maanden in een Russische cel opgesloten. De Arctic Sunrise ligt nog steeds aan de ketting in Moermansk.

Over de actie in IJmuiden zegt Oulahsen: ''We blijven campagne voeren tegen bedrijven als Shell en Gazprom die klimaatverandering gebruiken om naar nog meer olie te boren in het kwetsbare Noordpoolgebied. Van Rusland tot Alaska en Rotterdam en IJmuiden, oliebedrijven die onze toekomst op het spel zetten, blijven van ons horen."