Grote delen van Nederland heeft te maken met onweersbuien en regen. Bij deze buien kan er lokaal veel neerslag vallen.

Dat meldt het KNMI. Ook in het zuiden kan er later vandaag nog een onweersbui voorkomen. Pas na middernacht neemt de kans op onweer af.

Het KNMI heeft voor het gehele land waarschuwingscode geel afgegeven in verband met gevaarlijk weer. Volgens het weerinstituut is er sprake van vooral veel regen en kans op onweer.

Volgens weeronline.nl kan in het zuiden plaatselijk dertig tot veertig millimeter neerslag vallen. Dit komt neer op drie tot vier emmers water per vierkante meter. Normaal valt in de hele maand mei zo’n zestig millimeter.

Wegen

Door de regenbuien is de avondspits maandag behoorlijk druk geweest. Op het hoogtepunt stond ongeveer 220 kilometer file op de snelwegen. Normaal is dat ongeveer 75 kilometer. Maar er waren geen grote problemen en er gebeurden nauwelijks ongelukken. ''Mensen pasten vanwege de regen hun snelheid aan. Daardoor kwamen er langere files'', aldus de ANWB.

De files komen ook door een ongeval op de A15. Daar schoot een vrachtwagen door de middenberm en over de andere rijbaan. Reparatie en schoonmaken duurde uren. Het verkeer werd zowel via Den Bosch als via Utrecht omgeleid.

De meeste files stonden bij Utrecht, Amersfoort en Amsterdam, op de A27 en de A1.

Problemen

De onweersbuien hebben vooralsnog niet voor veel problemen gezorgd. Afgezien van wat straten die blank kwamen te staan, lijkt de overlast en de schade mee te vallen. 

In Overijssel kwam in korte tijd zo veel water naar beneden dat de afvoerputten het in sommige straten niet aankonden. Onder meer in Nieuwleusen en Vroomshoop stonden straten onder water en kwamen putdeksels omhoog, zo is te zien op foto's die mensen op Twitter hebben gezet. 

In het buurtschap Beerze, bij Ommen, raakte een dak van een boerderij beschadigd en waaiden takken van de bomen door een windhoos. Ook in Raalte en Epse waren volgens RTV Oost meldingen van stormschade. 

In het Gelderse Millingen aan de Rijn waaide een boom om en in Arnhem en Renkum liepen straten onder. Verder viel de schade en overlast in de provincie volgens Omroep Gelderland mee. 

Ook dinsdag belooft een regenachtige dag te worden. In het midden en zuiden kan het opnieuw gaan onweren. 

Actueel weerbericht l Filenieuws 

Beelden van het noodweer bij u in de buurt? Stuur ze in via NUfoto