Het criminele duo Antonio Marcus van der P. (25) en Enise B. (19) is door Duitsland uitgeleverd aan Nederland.

Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) maandag.

De twee werden op 26 februari gepakt in een hotel in de Duitse stad Schwerte, na een dagenlange klopjacht door de politie. Daarbij lieten de twee een spoor van geweld achter in Echten, Meppel, Lage Mierde en Enschede.

Het OM in Nederland heeft sinds de arrestatie van het duo om uitlevering gevraagd. Die heeft lang op zich laten wachten, omdat het duo niet mee wilde werken. Op 21 mei werd bepaald dat het duo kan worden uitgeleverd en dat is maandag daadwerkelijk gebeurd. 

Het OM zei maandag ''dat het verdachte duo is aangekomen in Nederland''. Een woordvoerster wilde niet zeggen waar het tweetal nu is gedetineerd. Woensdag worden ze voorgeleid aan de rechter-commissaris in Assen.

Gijzelen

Van der P. en B. namen op 10 februari een vrouw uit Meppel mee in haar auto en lieten haar geld pinnen. In een bos bij Lelystad werd ze uit haar auto gezet.

Ook sloegen de twee toe in Lage Mierde, waar op 18 februari mensen werden vastgebonden. Kort daarna sloegen ze toe in Enschede. Daar schoten ze een kampeerder neer op een naturistencamping en roofden ze een auto.

Ze reden vervolgens naar een boerderij in de buurt, waar ze een gezin urenlang gijzelden. De twee bonden een vrouw en twee kinderen vast en namen de vader in zijn eigen auto mee naar Ahaus (Duitsland), waar ze hem achterlieten. Daarna volgde een grote klopjacht, die eindigde in een hotel in Schwerte bij Dortmund.

Bij hun aanhouding vond de politie een vuurwapen, maar de arrestatie verliep zonder problemen.

Na de zomer

De rechtszaak tegen de twee volgt zeer waarschijnlijk pas na de zomer voor de rechtbank in Assen, aldus het OM maandag . Van der P. en B. moeten eerst nog uitgebreid worden verhoord, aldus de woordvoerster.

Het duo werd voor hun gewelddadige tocht door Nederland ook al opgepakt. Bij een politiecontrole in Groningen in december 2013 gingen ze er vandoor. Na een wilde achtervolging kon de politie ze aanhouden, maar die moest het tweetal kort daarna weer op vrije voeten stellen.