Vele duizenden mensen hebben zaterdag een wandeling gemaakt door een aantal tunnels van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam. 

Een woordvoerder meldt dat over het hele weekend 19.000 mensen een kijkje zullen nemen in de metrotunnels en het bijbehorende informatiecentrum.

Zaterdag was alles volgeboekt, voor zondag zijn er nog ruim vijfhonderd kaartjes, aldus de woordvoerder.

De langste en populairste wandeling is die onder het IJ door. De wandeling begint bij de Sixhaven in Amsterdam-Noord en eindigt op het Damrak, tussen het Victoriahotel en de Beurs van Berlage. Andere wandelingen gaan van het Rokin naar de Vijzelgracht en van De Pijp naar de Vijzelgracht.

De enorme leegte bleek uiterst aantrekkelijk voor het maken van selfies, zo is te zien op Twitter. Mede daardoor was de Noord/Zuidlijn enige tijd zelfs trending topic. "Dat we dat nog een keer mogen meemaken zonder dat we een calamiteit hebben", stelde een woordvoerder nuchter. De bouw van de tunnel ging gepaard met flink wat (financiële) tegenslagen en verzakkingen.

Laatste mogelijkheid

De Noord-Zuidlijn moet in 2017 Amsterdam-Noord verbinden met de Zuidas. Dit weekend is de laatste gelegenheid dat geïnteresseerden een kijkje onder de grond kunnen nemen. Daarna zijn de tunnels belangrijke aanvoerroutes voor materiaal en worden de tunnels en stations afgebouwd. Daardoor is het niet meer mogelijk om in een weekend tijd duizenden mensen toe te laten.