Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam onderzoekt de dood van een patiënt die op bed was vastgebonden met een zogeheten Zweedse band.

Omdat haar doodsoorzaak onduidelijk is wil het ziekenhuis weten of de omstreden 'onrustband', die eerder al levens eiste door verkeerd gebruik, er iets mee te maken heeft.

Zorginstellingen gebruiken de Zweedse band bij verwarde en onrustige patiënten. Bij onjuist gebruik kan een patiënt zich loswurmen en zich verstikken met de band.

Bij het Heerlense Atrium Medisch Centrum Parkstad overleden in 2006 en in 2008 in totaal patiënten die waren vastgebonden door verstikking.

Onrust

De in het Maasstad Ziekenhuis overleden patiënt had een 'complex en ernstig ziektebeeld', laat het ziekenhuis zaterdag weten in een verklaring, nadat het AD over het onderzoek had geschreven. "De ernstige ziekte ging samen met onrust, daarom is na zorgvuldige besluitvorming gekozen voor een band om uit bed vallen te voorkomen."

Het ziekenhuis heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg op de hoogte gesteld van het overlijden van de vrouw. De inspectie pleitte er jaren geleden al voor de band zo min mogelijk te gebruiken. In sommige landen is er zelfs een verbod op het gebruik van de Zweedse band.

Het Maasstad Ziekenhuis gaat het gebruik van fixatiebanden en andere vrijheidsbeperkende maatregelen opnieuw tegen het licht houden. "Wij zijn als ziekenhuis bijzonder voorzichtig met het toepassen van fixatiebanden, maar soms kan het, gelet op het ziektebeeld en risico op vallen, moeilijk anders", aldus het ziekenhuis.