De Inspectie voor de Gezondheidszorg intensiveert het toezicht op de GGZ Westelijk Noord-Brabant (GGZ WNB) nadat vorig jaar een patiënt werd gedood door een andere patiënt.

De inspectie is niet overtuigd door het verbeterplan van de GGZ WNB en eist meer maatregelen, onder andere de verbeterde inzet van psychiatrische deskundigheid.

Dat staat in het vertrouwelijke inspectierapport.

Een 27-jarige patiënt werd in oktober op het landgoed van de psychiatrische kliniek Vrederust in Halsteren gedood door een andere patiënt. Het slachtoffer had zelf ontslag genomen maar werd tot twee keer geweigerd toen hij kort voor zijn dood weer wilde worden opgenomen. De verdachte was met toestemming buiten de kliniek.

'Betwistbaar'

De inspectie constateert dat bij beide cliënten geen of onvoldoende risicobeoordeling heeft plaatsgevonden. Waarom de dader toestemming kreeg om de kliniek te verlaten is onvoldoende duidelijk en de verantwoording hierover was minimaal. De beslissing om het slachtoffer midden in de nacht te weigeren noemt de inspectie vanwege zijn voorgeschiedenis en het tijdstip ''betwistbaar’’.

De dader werd deze maand veroordeeld tot vier jaar cel met tbs. Een deskundige rapporteerde dat behandeling van de agressie van de man niet heeft gewerkt en dat hij een gevaar is voor anderen.

'Verontrustend'

De nabestaanden hebben de GGZ eerder aansprakelijk gesteld. Ze vinden dat er fouten zijn gemaakt. Hun advocaat Tom Eskes vertelde zaterdag dat zijn beeld is versterkt dat de instelling onvoldoende deskundig is. ''Het is verontrustend om te lezen dat er onvoldoende risicobeoordeling heeft plaatsgevonden en dat het vanwege formaliteiten is misgegaan. Deze psychiatrische patiënt was een tikkende tijdbom. Het was wachten tot hij iemand zou vermoorden.’’

Een woordvoerder van de GGZ WNB benadrukt dat de inspectie geen verband legt tussen de moord en de zorg in de kliniek. ''Maar de kritiek is terecht. We hebben een moeilijke periode achter de rug. Er is enorme druk op de financiën. We hebben het uiterste gedaan en zitten in een verbeterslag'', reageerde hij zaterdag.