Het opsluiten van asielzoekers in detentiecentra door Nederland gaat in tegen de mensenrechten. Vooral het gevangenzetten van kinderen is zorgelijk en gaat voorbij aan hun kwetsbaarheid.

Dat heeft Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Nils Muiznieks van de Raad van Europa vrijdag gezegd na een bezoek aan ons land en gesprekken met bewindslieden.

''Opsluiten is een allerlaatste redmiddel. Kinderen mogen nooit gevangen worden gezet. Niet in een gevangenis en niet in een detentiecentrum voor migranten'', aldus Muiznieks. Hij bezocht onder meer het detentiecentrum op Schiphol en sprak daar met onder anderen een 14-jarig meisje uit Syrië.

Hij erkent dat Nederland kampt met een grote stroom migranten en dat ons land relatief veel mensen toelaat. ''Het is balanceren tussen verschillende belangen en rechten. Maar die balans kan wel beter, zonder de nationale veiligheid en het controleren van de migratiestroom in gevaar te brengen'', aldus Muiznieks.

Kritisch

De mensenrechtencommissaris is ook kritisch over de omgang met uitgeprocedeerde asielzoekers, die soms zonder opvang en voedsel op straat komen te staan.

''Dit kan niet zo blijven, ze hebben geen leven'', aldus Muiznieks. Hij bezocht in Den Haag een kerk met vluchtelingen uit vooral Irak en Afghanistan die in Nederland niet kunnen werken.

''Nederland hoort ervoor te zorgen dat die mensen niet in een kerk hoeven te wonen'', aldus de commissaris. Volgens hem moeten de migranten worden geholpen bij het terugkeren naar hun thuisland. Als dat niet lukt, moeten ze hulp krijgen om in Nederland te leven.

Kinderpardon

Ook bij het kinderpardon plaatst hij kanttekeningen. ''Ik begrijp niet waarom van goed geïntegreerde kinderen de status in twijfel wordt getrokken.'' Hij hoopt dat Nederland soepel omgaat met de regeling. Muiznieks denkt dat dit geen aanzuigende werking heeft op andere asielzoekers, omdat het aantal kinderen volgens hem vrij klein is.

Hij hoopt dat buitenlandse kritiek op het Nederlandse beleid leidt tot een discussie. Zo besloot een Duitse rechter onlangs om een Somalische asielzoeker niet terug te sturen naar Nederland, omdat hij in ons land mogelijk geen voeding en een dak boven zijn hoofd zou krijgen.

''Nederland speelt internationaal een belangrijke rol voor de mensenrechten en die stem wordt goed gehoord. Nederland moet het ook binnen de grenzen goed doen'', aldus Muiznieks.

De Raad van Europa is een internationale organisatie die democratie en mensenrechten bewaakt in Europa. Nederland is een van de oprichters.

'Waanzin'

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen laat weten dat ze hoopt dat het kabinet stopt met de 'waanzin'  van asielkinderen in de cel. Ze wil voor 4 juni, wanneer er over de kwestie gedebatteerd zal worden, een schriftelijke reactie van staatssecretaris Fred Teeven (Justitie).

Haar D66-collega Gerard Schouw wil volgende week al uitleg van Teeven. "Deze kritiek is een extra reden om de asielketen humaner te maken. Het wordt hoog tijd om detentiecentrum Schiphol te sluiten", aldus Schouw.

Joel Voordewind (ChristenUnie) spreekt van 'de zoveelste rode kaart voor Nederland' als het gaat om vreemdelingendetentie. "Stoppen met kinderen in de cel. We zijn toch geen bananenrepubliek?"

'Pijnlijk'

Kinderombudsman Marc Dullaert stelt vrijdag dat het "pijnlijk" is dat een Hoge Commissaris voor de Mensenrechten moet constateren dat het op sommige gebieden in Nederland niet goed gesteld is met de mensenrechten.

Dullaert: "Het verbaast me dat deze waarschuwing via de media naar buiten komt, nog voordat het rapport van Muiznieks af is. Het kabinet moet eigen conclusies trekken. Ik vind het vooral pijnlijk dat een officieel bezoek aan Nederland nodig is en dat de commissaris verontrustende signalen bevestigd ziet."