Bij een schietpartij op de Amsterdamseweg in Amstelveen is donderdagavond de 39-jarige topcrimineel Gwenette Martha overleden. 

Dat bevestigt de politie. 

Het slachtoffer is ter plekke overleden en de schutters zijn weggereden in een zwarte BMW. De melding kwam donderdagavond iets na 22.00 uur binnen. 

Buurtbewoners melden dat het om een "gruwelijke schietpartij" gaat, waarbij drie of meer daders betrokken waren. Ze droegen zwarte kleding en gezichtsbedekking.

Bekijk de beelden:

Salvo's

Een lokale restauranthouder vertelde ''diverse salvo's'' te hebben gehoord. De man bevond zich op het moment van de schietpartij in zijn zaak, ongeveer vijftig meter verderop. Hij vertelde hoe de politie al binnen enkele minuten op volle sterkte aanwezig was. Er zou onder meer een rennende man zijn opgepakt, maar het is onduidelijk of hij iets met de zaak te maken heeft.

Op de plek van de schietpartij zijn veel politiemensen aanwezig. De Amsterdamseweg is over ongeveer tweehonderd meter afgezet. Agenten gaan langs huizen om te zoeken naar mogelijke getuigen en er wordt sporenonderzoek uitgevoerd.

In een groot onderzoek naar een reeks liquidaties in het Amsterdamse criminele milieu geldt Martha als sleutelfiguur. Hij was bijvoorbeeld betrokken bij de dubbele moord in de Staatsliedenbuurt, die met veel vuurwapengeweld gepaard ging.

Martha was eerder al slachtoffer van een aanval op hem. Toen weigerde het pistool dat op hem gericht was.

Advocaat

Nico Meijering, al jaren de advocaat van Martha, liet vrijdag weten ''kapot'' te zijn van de gewelddadige dood van zijn cliënt. Verder wilde hij geen commentaar geven.

Meijering houdt vrijdag om half vier een persbijeenkomst op zijn kantoor in Amsterdam voor een nadere toelichting. 

Profiel: Gwenette Martha was spil in de Amsterdamse onderwereld