In De Bilt is dinsdag een temperatuur van 25 graden celsius gemeten. Daardoor kan 20 mei worden aangemerkt als de eerste landelijke zomerse dag van 2014.

Dat melden de meteorologische websites Weerplaza en Weeronline

Het kwik stijgt naar verwachting in het binnenland tot 27 of 28 graden.

Het blijft alleen niet droog. Het KNMI heeft voor het hele land waarschuwingscode 'geel' (gevaarlijk weer) afgegeven vanwege de verwachte onweersbuien in het land. Daarbij kan hagel vallen en er is kans op zware windstoten.

De eerste onweersbuien zijn rond 17.00 uur het land binnengekomen. Deze zijn in de westerlijke helft van Zeeland en in het midden van de provincies Noord-Brabant, Gelderland en Flevoland. De verwachting is dat ze in de nacht via het noorden wegtrekken uit het land.

Warmste jaren

We spreken van een landelijke zomerse dag als de temperatuur in De Bilt boven de 25 graden uitkomt. Sinds met officiële metingen is begonnen, beleeft ons land een van de warmste jaren ooit, aldus Weeronline.

Door de zachte winter en het vroege lenteweer ligt de gemiddelde etmaaltemperatuur op 8,5 graden. Alleen 1990 verliep tot nu toe warmer met 9,2 graden. In 2007 was het net als nu gemiddeld 8,5 graden tot dusver.

Bekijk het actuele weerbericht