De temperaturen bereiken dinsdagmiddag voor het eerst dit jaar zomerse waarden, boven de 25 graden in De Bilt, maar tegelijk is een waarschuwing uitgegaan voor onweer dat later tot ontwikkeling komt.

Het KNMI heeft daarom voor het hele land waarschuwingscode 'geel' (gevaarlijk weer) afgegeven.

Volgens het weerinstituut kunnen later in de middag verspreid over het land enkele regen- en onweersbuien voorkomen. Daarbij kan ook hagel vallen.

In de avond krijgt vooral het westen van het land te maken met stevige regen- en onweersbuien met hagel en mogelijk ook zware windstoten.

Nederland maakt volgens Weeronline dinsdag de eerste officiële zomerse dag mee. Het kwik stijgt in het binnenland tot 27 of 28 graden. We spreken van een landelijke zomerse dag als de temperatuur in De Bilt boven de 25 graden uitkomt. Dat gebeurt naar verwachting tussen 13.00 en 14.00 uur.

Sinds met officiële metingen is begonnen, beleeft ons land een van de warmste jaren ooit, aldus Weeronline. Door de zachte winter en het vroege lenteweer ligt de gemiddelde etmaaltemperatuur op 8,5 graden. Alleen 1990 verliep tot nu toe warmer met 9,2 graden. In 2007 was het net als nu gemiddeld 8,5 graden tot dusver.

Bekijk het actuele weerbericht