"Laten we 'het menselijke tijdperk' begroeten. Laten we stoppen met de vernietiging van de aarde, van de mensheid; van ons." Dat schreef astronaut Wubbo Ockels vlak voor zijn overlijden in zijn laatste brief. 

Het AD publiceerde maandag de brief waarin Ockels zijn visie op de mensheid samenvat. Hij gaf voor die krant zijn laatste interview. Zondag overleed Ockels na een lange strijd tegen kanker.

"Het is genoeg, we zijn te ver gegaan. De industriële revolutie heeft ons in een ongewenste situatie gebracht", opende Ockels zijn brief. "We zijn door de natuur geraasd, vernietigen onze levensbronnen. We moeten stoppen, we moeten veranderen, we moeten een ander pad kiezen, we moeten onze levens veranderen en de manier waarop we zaken doen."

"Laat het voor iedereen duidelijk zijn: we moeten een nieuwe houding vinden, een nieuwe cultuur, een nieuwe instelling, een nieuwe eenheid van de mensheid, voor ons voortbestaan", schreef Ockels.

Geloof

De astronaut pleit voor een geloof in de mensheid, omdat alleen dat geloof alle mensen bijeen kan brengen.

"Geloven in de mensheid is een andere manier van denken. Een bewustzijn van waar we zijn en wat de aarde voor ons betekent." Volgens Ockels zijn we allemaal "astronauten van het Ruimteschip Aarde".

Tien geboden

Hij roept iedereen op om te helpen met het vormen van dat geloof. Geloofsuiting kan met symbolen, rituelen en kunst.

Ockels vatte zijn visie samen met 'tien geboden van het geloof in de mensheid'. "Ons doel is om de mensheid te ondersteunen, en daarmee de aarde en natuur", "Iedereen is verbonden met de natuur en de aarde" en "Mensheid, natuur en aarde zijn onscheidbaar" zijn drie van de geboden.

Profiel Wubbo Ockels: 'Het gaat om durven en doen' | Reacties op overlijden: 'Ockels was een innovatiepionier' | Overzicht: Nederlanders in de ruimte

Oud-astronaut Wubbo Ockels (68) overleden