Wubbo Ockels was de eerste Nederlandse staatsburger in de ruimte. Een kort overzicht van de Nederlandse ruimtevaartgeschiedenis.

- Lodewijk van den Berg: De eerste geboren Nederlander in een baan rond de aarde. Ging de ruimte in aan boord van de spaceshuttle Challenger.

Gelanceerd op 29 april 1985, geland op 6 mei. Werd in 1932 geboren in Sluiskil (Zeeuws-Vlaanderen), studeerde in Delft en emigreerde daarna naar de VS.

Kreeg in 1975 een Amerikaans paspoort en deed daarmee afstand van zijn Nederlanderschap. Woont tegenwoordig in Florida. Wordt ook de 'vergeten astronaut' genoemd.

- Wubbo Ockels: Eerste Nederlandse staatsburger in de ruimte. Gelanceerd op 30 oktober 1985, geland op 6 november.

Ging ook de ruimte in met de Challenger. Het was de laatste geslaagde vlucht van het ruimteveer. Ruim een minuut na de eerstvolgende lancering op 28 januari 1986 ontplofte de spaceshuttle. Alle zeven bemanningsleden kwamen om het leven.

- Eerste reis van André Kuipers: De geboren Amsterdammer Kuipers werd op 19 april 2004 gelanceerd vanaf de ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan. Twee dagen later kwam hij aan bij het ruimtestation ISS. Bijna 11 dagen na de lancering keerde hij terug op aarde.

- Tweede reis van André Kuipers: Kuipers begon op 21 december 2011 aan zijn tweede missie. Hij werd de eerste Nederlander die daadwerkelijk in de ruimte heeft gewoond. Hij verbleef een half jaar in het ISS.