In het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam is zondagochtend om 11.08 uur oud-astronaut Wubbo Ockels overleden.

Ockels is overleden aan een agressieve vorm van nierkanker, die was uitgezaaid naar zijn longvlies. Hij werd enige dagen geleden opgenomen in het ziekenhuis.

Hij was de eerste Nederlandse staatsburger in de ruimte, en werd een nationale beroemdheid toen hij op 30 oktober 1985 met het ruimteveer Challenger werd gelanceerd voor een reis van zeven dagen.

Ockels was naast ruimtevaarder ook natuurkundige, piloot en hoogleraar Aerospace for Sustainable Science and Technology aan de faculteit Lucht- en Ruimtevaart van de TU Delft. 

Vanaf 1986 was hij werkzaam bij het ruimtevaartinstituut ESA/ESTEC in Noordwijk. Na zijn ruimtereis richtte de wetenschapper zich vooral op duurzaamheid.

Interview

Een dag voor zijn overlijden had astronout Wubbo Ockels nog een interview met het AD. In het gesprek met een journalist van de krant vertelde hij dat hij alles al geregeld had.

''Tot mijn grafsteen aan toe’’, vertelde Ockels, die zondag op 68-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van kanker. De tekst die op zijn steen komt te staan is: 'Mijn tijd staat stil'.

De eerste Nederlander in de ruimte had ook nog een 'statement’, waarin hij uiteenzet dat de mens zich op duurzaamheid en humanisme moet richten. Het AD schrijft daar maandag over, zo staat zondag al te lezen op de website.

Pionier

Premier Mark Rutte heeft zondag geschokt gereageerd op de dood van Ockels. Met het overlijden van de eerste Nederlandse astronaut gaat volgens Rutte een 'pionier in innovatie en duurzaam denken' verloren. 

André Kuipers laat in een reactie op het overlijden van Ockels weten dat hij een ''gepassioneerde collega-astronaut'' en een ''voorbeeld door de strijdlust'' voor duurzaamheid. Volgens Kuipers mogen we Ockels ''allemaal zeer dankbaar zijn''. Kuipers wenst de nabestaanden van Ockels sterkte.

Kuipers was 19 jaar en student geneeskunde in Amsterdam toen Ockels de ruimte in ging. De vlucht van Ockels was dan ook een grote inspiratie voor zijn eigen toekomst. ''Een Nederlandse, brildragende wetenschapper. Als die astronaut kon worden, dan was er nog hoop voor mij'', aldus Kuipers in zijn biografie.

Met zijn ruimtereis schreef Ockels historie, zegt Kuipers nu, maar de missie zette hij voort na terugkeer op aarde, ''in het teken van de duurzaamheid en de zorg voor onze planeet. Daarvoor mogen we Ockels ''allemaal zeer dankbaar zijn''. Kuipers wenst de nabestaanden van Ockels sterkte.

Profiel Wubbo Ockels: 'Het gaat om durven en doen'Reacties op overlijden: 'Ockels was een innovatiepionier' | Overzicht: Nederlanders in de ruimte

Oud-astronaut Wubbo Ockels (68) overleden