Ruim een derde van de politieagenten in ons land legt de verplichte conditietest niet af. Het gaat om 15.000 van de 40.000 agenten die een wapen dragen en die sinds twee jaar verplicht zijn de test te doen. 

De politie heeft dat zaterdagavond bevestigd naar aanleiding van onderzoek door RTL Nieuws. Verder zijn 3.500 agenten gezakt voor de Fysieke Vaardigheidstoets. 22.000 agenten slaagden wel.

Van degenen die verstek lieten gaan, deden 5.000 dat vanwege een blessure of andere gezondheidsklachten. De overige 10.000 kwamen niet opdagen.

In de test moeten de agenten tonen dat ze fit genoeg zijn voor hun werk. Ze dienen in een bepaalde tijd een parcours af te leggen dat symbool staat voor de achtervolging van een crimineel.

Geschikt

De politie laat weten dat de korte toets niet bepaalt of iemand geschikt is voor het politiewerk. "Er zijn andere verplichte testen en toetsen die een fysieke inspanning van politiemedewerkers vragen. Ruim 95 procent van de agenten haalt de norm. Zij zijn geschikt om het werk op straat te doen."

Uit de testresultaten, die gaan over vorig jaar, blijkt verder dat vrouwelijke agenten het beter doen dan hun mannelijke collega's. Van de mannelijke deelnemers zakt 15 procent; bij de vrouwen is dat 10 procent. Agenten hebben vanaf hun 40e steeds meer moeite met hun conditie.

De Landelijke Eenheid (voorheen KLPD), Zuid-Holland Zuid en Friesland presteren het slechtst. De agenten van het korps Noord-Holland Noord zijn het fitst.