In het onderzoek na de dood van de broertjes Ruben (9) en Julian (7) uit Zeist hebben inspecties een geluidsopname waarop Ruben over de moeilijke situatie tussen zijn ouders praat bewust gewist. 

Dat werd gedaan met als reden dat voor het beluisteren toestemming van elke gesprekspartner nodig zou zijn, schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

De broertjes werden vorig jaar na een intensieve zoektocht dood gevonden. De zoektocht werd opgezet nadat hun vader dood was gevonden. Hij had zelfmoord gepleegd. Daarvoor heeft hij de jongens zo goed als zeker vermoord en verstopt.

De Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzochten vervolgens of de hulpverlening aan het gezin voldoende was gericht op een veilige en gezonde ontwikkeling van de twee broers. De kans om alsnog een van de broers zelf te horen, werd echter niet aangegrepen omdat dat in strijd met de wet zou zijn.

'Opmerkelijk'

De inspecties vonden volgens de krant dat ze al een goed beeld hadden van de hulpverlening. Daarom zou het bandje 'niet noodzakelijk' zijn. Kinderarts en voormalig adviseur van een ministeriële toezichthouder op jeugdzorg Ferko Öry noemt het wissen van de opnamen 'ongelofelijk'. "Mij steekt het dat we hiervan hadden kunnen leren", zegt hij in de krant.

Hoogleraar jeugdrecht Mariëlle Bruning noemt het weggooien van de opnames in de krant 'opmerkelijk'."Ik kan me voorstellen dat de inspectie de inhoud van het bandje niet gebruikt, maar als onderzoeker zou ik altijd luisteren om ervan te leren."