Generaal Tom Middendorp, de hoogste militair van Nederland, maakt zich grote zorgen over de slagkracht van de Nederlandse krijgsmacht. Hij slaat alarm.

Dat heeft de Commandant der Strijdkrachten (CDS) bevestigd aan de Volkskrant.

Middendorp wijst erop dat voor de Tweede Wereldoorlog procentueel meer werd geïnvesteerd in de Nederlandse landsverdediging.

"Het is zo goed als het laagste punt ooit. Zelfs in de periode van het Gebroken Geweertje investeerden we meer", aldus Middendorp in de Volkskrant.

"De gereedschapskist van Defensie heeft inmiddels een aantal lege vakken (...) Een brullende Leeuw is veel geloofwaardiger als hij ook zijn tanden kan laten zien. We moeten van ons af kunnen bijten als dat nodig is."

Er is een groot risico dat de huidige krijgsmacht niet altijd ingezet kan worden voor de veiligheid van Nederland, maar of het defensiebudget omhoog moet wil de CDS niet zeggen.

NAVO-bondgenoten

De bijdrage van de Nederlandse krijgsmacht is een stuk kleiner vergeleken bij NAVO-bondgenoten. "De gemiddelde bijdrage van de Europese NAVO-landen is 1,56 procent van het bruto nationaal product. Nederland zit daar met 1,16 procent ruim onder", aldus Middendorp.