De Tweede Kamer houdt nog deze donderdag een debat over de forse toename van asielzoekers die naar Nederland komen.

De PVV, die het debat heeft aangevraagd, dreigde eerder op de dag een motie van wantrouwen in te dienen tegen VVD-staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie.

De PVV eist dat Teeven de grenzen onmiddellijk sluit voor asielzoekers. De bewindsman meldde woensdagavond in het KRO-programma Een op een dat er inmiddels duizend asielzoekers per week hier aankloppen, vooral uit Eritrea en Syrië. Tot voor kort waren het er duizend per maand.

Veel partijen vinden dat om die reden het debat zo snel mogelijk gehouden moet worden. Er mag geen langdurige onduidelijkheid zijn over de positie van een bewindspersoon, vinden ze. VVD, PvdA, SP en Groep Bontes/Van Klaveren steunden het verzoek van de PVV. 

Teeven noemde de situatie alarmerend. Hij denkt dat er sprake is van georganiseerde mensenhandel.

De staatssecretaris heeft maatregelen genomen om de instroom tegen te gaan. Ook zijn de mobiele grenscontroles geïntensiveerd.

Opvang

Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) leidt de enorme toestroom van asielzoekers niet tot een tekort aan opvang. ''Als zoiets nodig blijkt, kunnen we paviljoens bij de bestaande asielzoekerscentra plaatsen. Die kun je vrij snel overeind zetten'', aldus een woordvoerder.

Het COA noemt de toestroom absurd. ''Deze proporties hebben we nog nooit meegemaakt.''

Marechaussee 

De marechaussee liet eerder donderdag weten dat wordt ingespeeld op de situatie. De dienst werkt op basis van informatie en zet de capaciteit in, waar volgens de inlichtingen vreemdelingen worden verwacht.

''Het grootste deel van de asielzoekers uit Eritrea probeert vooral via de zuidelijke grens van Nederland ons land binnen te komen'', aldus Alfred Ellwanger van de marechaussee.

''Daarom hebben we het grootste deel van onze capaciteit van onze mobiele controles nu daar naartoe verplaatst. Dat is het voordeel van onze mobiele controles. Daarmee kunnen we snel schuiven.''

Waarom Eritrese asielzoekers massaal naar Nederland komen