Het bedrijf dat de kernreactoren in Petten exploiteert, NRG, is bijna failliet. NRG heeft een overbruggingskrediet aangevraagd bij het ministerie van Economische Zaken. 

Dat blijkt woensdagavond uit een uitzending van het KRO-programma Brandpunt Reporter

Directeur Niels Unger stelt dat faillissement een optie is "waarnaar nadrukkelijk wordt gekeken". Als Henk Kamp, minister van Economische Zaken, geen krediet verleent, moet NRG volgens directeur Unger "de deuren sluiten". 

Wegens technische problemen met de nucleaire installaties heeft de kernreactor de afgelopen jaren regelmatig stilgelegen. Vorig jaar leed NRG verlies, en ook dit jaar zal dat het geval zijn. Volgens Unger gaat het om een verlies van miljoenen euro's. 

De komende tijd moet onderhoud worden verricht aan de vijftig jaar oude kernreactoren. Dat onderhoud zou ongeveer tachtig miljoen euro kosten. Petten heeft twee reactoren. Die zijn sinds 1960 in gebruik. Ze zijn verouderd en aan vervanging toe.

Unger stelt tegenover het KRO-programma dat hij met banken onderhandelt over een lening. 

Economische Zaken zegt in een reactie dat het al in gesprek is met NRG en dat zolang die gesprekken lopen het ministerie geen mededelingen doet.

Tekorten

Petten produceert medische isotopen. Dat zijn radioactieve stoffen die artsen gebruiken om bijvoorbeeld tumoren op te sporen en te behandelen. Bijna een derde van alle isotopen in de wereld komt uit de Noord-Hollandse duinen. Als Petten stopt, kunnen patiënten al volgend jaar de gevolgen merken, zeggen artsen in de uitzending.

''Ik ben ontzettend bang voor tekorten'', verklaart Fred Verzijlbergen, hoogleraar nucleaire geneeskunde in Rotterdam. ''Alleen de meest urgente patiënten zullen meteen worden geholpen. Patiënten die minder urgent zijn, zullen worden opgeschoven, op wachtlijsten belanden. Dat risico is groot.''