De gemeente Cranendonck gaat akkoord met de tijdelijke opvang van maximaal 1200 asielzoekers in de leegstaande legerkazerne in Budel.

''Wij nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en bieden deze mensen tijdelijk onderdak'', laat loco-burgemeester Jan van Tulden dinsdag weten in een verklaring.

De asielzoekers zijn per direct welkom.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) huurt de Nassau-Dietzkazerne minstens 1 en maximaal 2 jaar.

De komst van de asielzoekers heeft het Brabantse dorp verdeeld. Voor- en tegenstanders roeren zich op twee pagina's op Facebook. Voor inwoners is er volgende week een informatiebijeenkomst.

Eritrea

Het COA komt opvangplaatsen tekort vanwege de onverwachte komst van asielzoekers uit Eritrea in de afgelopen weken. Er zijn dit jaar al drie nieuwe locaties gereserveerd in Soest (350 plaatsen), Veenhuizen (400 plekken) en Overberg (tot 400 plaatsen).

In Ter Apel zijn tijdelijke woonunits gebouwd voor 450 mensen. In het asielzoekerscentrum in Grave zijn 100 extra plaatsen geregeld.

Verder heeft het COA het oog laten vallen op de verlaten gevangenis in Overloon voor 800 plaatsen en op Zutphen voor 855 plekken.

Den Haag

De gemeente Den Haag gaat zelf nieuwe opvang zoeken voor uitgeprocedeerde asielzoekers die in een gekraakte kerk wonen. Het Rijk had in januari gezegd een pand ter beschikking te stellen voor de opvang van inmiddels 65 mensen die in de daarvoor ongeschikte Sacramentskerk wonen.

Die belofte is het Rijk nog niet nagekomen. ''Om de impasse te doorbreken heeft het college besloten de tijdelijke opvang zelf te organiseren. De kosten voor de huisvesting zullen bij het Rijk in rekening worden gebracht'', staat in een dinsdag verstuurde brief van burgemeester Jozias van Aartsen.

Voorwaarde is wel dat de mensen die nu in de kerk wonen, bekendmaken wie ze zijn en ''zich actief inzetten om uit hun huidige situatie te komen''. Een woordvoerder van de gemeente laat in het midden hoe dat precies moet, maar geeft wel aan dat dat begint met het bekendmaken van de identiteit. ''Als blijkt dat zij hier geen perspectief hebben, betekent dat vertrek uit Nederland'', staat in de brief.

Als de uitgeprocedeerde asielzoekers akkoord gaan met het plan van de gemeente, zal de raadscommissie in Den Haag zich buigen over het plan. Een andere locatie is er nog niet.