Oudere echtparen tehuis Wageningen niet gescheiden

De gemeente Wageningen ontkent stellig dat oudere echtparen desnoods uit elkaar worden gehaald in de hoog oplopende zaak omtrent de vermeende illegale bewoning van verpleeg- en verzorgingshuis Dennenrust.

Een woordvoerster van de gemeente Wageningen laat aan NU.nl weten  dat er verwarring is opgetreden en dat er zeker geen stellen uit elkaar worden gehaald.

"Maandag werden wij als gemeente gewezen op het feit dat er in de wet staat dat mensen enkel in een verzorgingshuis mogen wonen als er is vastgesteld dat zij niet voor zichzelf kunnen zorgen. Met deze kennis, heeft er een commissievergadering plaatsgevonden en daarin is het standpunt genomen dat er in ieder geval geen mensen uit elkaar worden gehaald." 

Een rechtszaak moet waarschijnlijk duidelijkheid geven over de toekomst van Dennenrust. "De gemeente zal, indien zij in het gelijk wordt gesteld, maatwerk toepassen bij echtparen waarbij één van de partners wel een verblijfsindicatie heeft en de ander niet." De gemeente wil dat 32 van de 68 bewoners vertrekken, omdat hun verblijf niet past in het bestemmingplan. 

"Volgens onze laatste cijfers gaat het overigens om één stel waarvan een van de twee geen zorgindicatie heeft en een echtpaar waarvan het kind gehandicapt is. Deze mensen worden zeker niet uit elkaar gehaald."

De stichting Jah-Jireh Woonzorg kocht het bejaardenhuis vorig jaar voor oudere Jehova's getuigen. Het is de bedoeling dat deze bewoners zo veel mogelijk voor elkaar zorgen. Maar volgens het bestemmingsplan mogen in Dennenrust alleen ouderen wonen die volledig afhankelijk zijn van zorg.

Bureaucratisch

Nu wonen er ook mensen die geen officiële indicatie hebben en dus 'te gezond' zijn, stelt de gemeente. Dat is tegen de wet, betoogde PvdA-burgemeester Geert van Rumund maandag. Ouderenbond ANBO en lokale politici hebben veel kritiek op de bureaucratische houding van de burgemeester.

Van Rumund ontkent dat regeltjes voor de gemeente belangrijker zijn dan mensen. "Nederland heeft wetten en regels om de belangen van iedereen te behartigen en te beschermen. Dat dit in individuele gevallen tot schrijnende situaties leidt, is onvermijdelijk", zegt hij op de site. "De zorg werd te duur in Nederland, dus zijn de toelatingscriteria voor verzorgings- en verpleeghuizen aangescherpt. De beperkte plekken die er zijn, moeten beschikbaar zijn voor hen die het écht nodig hebben. Ook in Wageningen."

Lees meer over:
Tip de redactie