Een bedreiging richting de familie van een van de gedetineerden is de aanleiding geweest voor een flinke vechtpartij in de gevangenis in Leeuwarden, waarbij volgens justitie ook de bekende Ajax-hooligan Rick H. was betrokken.

Dat verklaart een verdachte van de vechtpartij vrijdag bij de rechtbank in Leeuwarden. H. zou met drie anderen, twee medegevangenen flink hebben toegetakeld.

De aanklager eiste daarom vier jaar cel tegen de vier verdachten.

De tot levenslang veroordeelde Gerrie M. zou de bedreiging hebben geuit. Kezey Z. die door M. werd bedreigd, kwam vervolgens verhaal halen in zijn cel. Volgens justitie werd hij daarbij geassisteerd door drie andere gedetineerden, onder wie Rick H.

Verklaring

Volgens alle vier verdachten heeft alleen Kezey Z. gevochten. Het Openbaar Ministerie gelooft niks van deze verklaring. De verwondingen van het slachtoffer zijn zo ernstig, dat hier nooit één persoon verantwoordelijk voor kan zijn, concludeert het OM. Het slachtoffer hield een ingeklapte long en gebroken ribben over aan het incident.

Ook het feit dat de vechtpartij kort duurde zorgt voor argwaan bij de aanklager over de verklaringen. ''Door de korte tijdspanne moeten anderen ook geweld hebben gebruikt'', stelt de officier van justitie.