Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag voor de rechtbank in Assen twee jaar cel geëist tegen twee bewoners van het rovershol bij het Drentse Zuidlaren. 

De mannen van 25 en 38 jaar uit Kosovo worden verdacht van een lange reeks woninginbraken die in december in Noord-Drenthe werden gepleegd.

Tegen een derde 24-jarige verdachte, ook van Kosovaarse afkomst maar woonachtig in Zuidlaren, eiste het OM twintig maanden cel, waarvan acht voorwaardelijk.

De mannen liepen eind december tegen de lamp toen een wandelaar hen had opgemerkt in een bos bij Zuidlaren. 

Wonen

De politie trof de twee vervolgens aan in een hol in de grond, waar ze toen zo'n twee weken woonden. In het hol werden tientallen spullen gevonden die afkomstig bleken van inbraken, waaronder tablets, laptops, mobiele telefoons, geld, sieraden en kleding.

Een van de advocaten van de verdachten eiste vrijspraak, omdat de inval van de politie in het rovershol onrechtmatig was.

Volgens hem ''aten, dronken en sliepen de mannen in het hol en hadden ze het ingericht''. Het hol was daarom aan te merken als een woning en er was geen toestemming gegeven voor huiszoeking.