De vliegtuigbom die vrijdagochtend werd gevonden in Leiden, wordt naar het Valkenburgse Meer gebracht.

Dat betekent dat de snelweg A44 tijdens de ontmanteling van de bom dicht moet. Eerder werd gemeld dat juist de A4 dicht zou moeten, maar dat is niet nodig.

Wanneer de bom naar het meertje tussen Leiden, Valkenburg en Wassenaar wordt gebracht, is nog niet bekend. Net zo min is bekend wanneer de ontmanteling plaatsvindt.

Ook is onduidelijk of het luchtruim dicht moet, zoals de gemeente eerder vrijdag meldde. De ontmanteling heeft gevolgen voor alle mensen die in een straal van 1.300 meter rondom het meer wonen. Zij krijgen via een brief of van de politie te horen wat zij precies zullen merken van de ontmanteling.

Eerder meldde een woordvoerster van de gemeente dat de bom naar natuurgebied De Vlietlanden bij Voorschoten zou worden gebracht. Dan zou, net als in november, de snelweg A4 wel worden afgesloten tijdens het onschadelijk maken van de bom.

55 woningen

De bewoners van 55 woningen mogen nog altijd niet naar huis. "Het streven is om hen zo spoedig mogelijk te laten weten wanneer zij weer terug kunnen'', aldus de gemeente op haar website.

Vorig jaar november werd er ook een vliegtuigbom gevonden bij Leidse graafwerkzaamheden. Toen werd het explosief ontmanteld in De Vlietlanden, waardoor de A4 uren dicht was. Ontmantelen in Leiden zou betekenen dat veel mensen hun huis uit moeten.

Bekijk beelden van de vindplaats:

Heeft u foto's van dit nieuws? Zet ze hier op NUfoto.nl