Juwelier Willy Sanders (53) van juwelierszaak Goldies in Deurne wordt door het Openbaar Ministerie niet langer verdacht van doodslag. 

Dat heeft het OM donderdag bekendgemaakt. De vrouw van de juwelier is nog wel verdachte. 

Juwelierszaak Goldies in Deurne werd op 28 maart overvallen, terwijl het echtpaar in de winkel aanwezig was. De twee overvallers werden bij de overval doodgeschoten. 

De advocaat van het juwelierspaar, Jan-Hein Kuijpers, zei eerder dat de vrouw in blinde paniek de overvallers heeft neergeschoten.

Voor het OM staat vast dat de man in ieder geval niet heeft geschoten. "De nader onderzochte camerabeelden, in combinatie met de andere onderzoeksresultaten, hebben geen enkele aanwijzing opgeleverd", stelt het OM donderdag. 

Over eventuele vervolging van de juweliersvrouw wordt pas besloten als het onderzoek is afgerond. De man wordt mogelijk nog wel vervolgd voor verboden wapenbezit.

Gerustgesteld

Het juweliersechtpaar is volgens hun advocaat Jan-Hein Kuijpers blij en gerustgesteld door de beslissing om juwelier Willy niet te vervolgen. "Natuurlijk had ik gehoopt dat ze allebei van de haak gehaald zouden worden, maar dit is een goede tussenstap", aldus Kuijpers tegen NU.nl. 

Kuijpers: "Ik verwacht dat de zaak tegen Marina ook snel wordt geseponeerd. Ik had zelf verwacht dat het onderzoek van het OM nu helemaal afgerond zou zijn en dat bepaald zou worden dat ook Marina niet vervolgd moet worden."

De advocaat heeft begrepen dat de camerabeelden inmiddels zijn "opgewaardeerd", wat volgens hem inhoudt dat de 'stills' van de bewakingscamera's achter elkaar zijn gezet om zo een vloeiende registratie van het incident te creëren. Waarom die opwaardering van de beelden het OM nog niet tot een eindconclusie heeft gebracht, snapt hij niet. 

Geen reactie

Advocate Bénédicte Ficq van de nabestaanden van een van de overvallers wil niet inhoudelijk op de conclusie van het OM ingaan.

''Wij wachten nog steeds op de beelden en de rest van het dossier. Ik kan niet beoordelen hoe dit besluit is genomen en of dat recht doet aan de situatie." Pas wanneer de raadsvrouw de informatie heeft ingezien, wil ze ''besluiten of we dit voorleggen aan het hof''.

De nabestaanden van de andere overvaller hebben het nieuws volgens advocaat Peter Plasman ''ter kennisgeving aangenomen''. ''Dit gaat niet om 'noodweer of geen noodweer', maar om daderschap of medepleging van de man'', zegt Plasman.

Het lijkt erop dat de juweliersvrouw schoot vanuit een andere ruimte dan waar de man zich bevond. ''In dat geval kan ik me voorstellen dat hij geen medepleger is geweest. Dan is dit besluit correct.'' Het wachten is op het besluit van het OM over vervolging van de vrouw, aldus Plasman.

Overzicht gebeurtenissen van de dodelijke overval in Deurne

Alles over de dodelijke overval in Deurne in ons dossier