Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) houdt vrijdagmorgen vroeg een 'topoverleg' naar aanleiding van de recente incidenten met motorclubs in Limburg.

Volgens een woordvoerder van het departement nemen onder meer de politie, het Openbaar Ministerie, het landelijk strategisch overleg outlawbikers onder leiding van burgemeester van Enschede Peter den Oudsten en burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren hier aan deel.

Hessels vroeg deze week aan Opstelten om aanvullende maatregelen tegen motorclubs. Tijdens het overleg wordt bezien of de huidige aanpak van de zogenoemde outlawbikers voldoende is.

Het ministerie wijst er intussen op dat begin 2012 al een overheidsbreed offensief is begonnen om de outlawbikers aan te pakken die zich schuldig maken aan normoverschrijdend gedrag en criminaliteit.

Hoorzitting

Het CDA in de Tweede Kamer is bang dat dat niet genoeg is en wil nog voor de zomervakantie een hoorzitting organiseren waar de politici van de verschillende partijen deskundigen kunnen ondervragen. Opstelten zet volgens het CDA te weinig druk op de ketel.

In genoemd offensief werken landelijke overheid, OM, politie, belastingdienst en gemeenten samen. Er wordt niet alleen strafrechtelijk opgetreden, maar ook gelet op wat er gebeurt bij clubhuizen, evenementen, in de horeca, bij beveiligingsbedrijven en in harde kernen van voetbalsupporters.

De strafrechtelijke aanpak heeft volgens het departement inmiddels geleid tot straffen variërend van enkele maanden tot acht jaar cel.