Jonge asielzoekers van 14 tot 18 jaar krijgen onderdak in de voormalige jeugdgevangenis De Heuvelrug in Overberg (Utrecht).

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers COA is de voormalige gevangenis aan het verbouwen tot een leefbaar opvangcentrum, zodat de eerste vluchtelingen er in juni terecht kunnen. In De Heuvelrug is plaats voor tweehonderd tot vierhonderd jongeren.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug, waar Overberg bij hoort, is blij met de nieuwe bestemming van de jeugdinrichting die al een paar jaar leegstond. Het COA is tevreden dat dit complex gebruikt mag worden, omdat er al sportvoorzieningen en een school zijn.

Het COA kampt met gebrek aan ruimte, omdat er onverwacht een grote stroom vluchtelingen uit onder andere Eritrea en Syrië op gang is gekomen. De opvangorganisatie heeft dit jaar al vier nieuwe locaties gereserveerd, in Soest (350 plaatsen), Zutphen (855 plaatsen) en recent in Veenhuizen (400 plekken) en nu Overberg.

Met de Brabantse gemeente Cranendonck zijn de afspraken vrijwel rond over de huisvesting van minstens 900 asielzoekers in een leegstaande kazerne in Budel, aldus het COA.

Tijdelijke woonunits

De opvangorganisatie vreest dan nog steeds niet voldoende opvangplekken te hebben. ''De stroom asielzoekers uit Eritrea die nu ineens in Nederland arriveert is echt uitzonderlijk'', zegt een woordvoerder. Het COA zoekt daarom ook naar alternatieve oplossingen, zoals het bijplaatsen van tijdelijke woonunits en bedden in de sportzalen van asielzoekerscentra. Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie heeft de Tweede Kamer laten weten dat onderzocht wordt of mensenhandel mogelijk de oorzaak is van de toeloop van asielzoekers.