De Surinaamse president Desi Bouterse komt graag weer eens naar Nederland als de betrekkingen tussen beide landen weer normaal zijn.

Dat zei Bouterse woensdag naar aanleiding van zijn poging zijn veroordeling in Nederland wegens cocaïnesmokkel vernietigd te krijgen.

De veroordeling in juli 1999 was voornamelijk gebaseerd op verklaringen van een kroongetuige. De Belg Patrick van L. getuigde tegen Bouterse in ruil voor strafvermindering. Hij is inmiddels van zijn belastende verklaring teruggekomen.

Volgen Bouterse is Van L. "op zijn woorden teruggekomen, omdat de aan hem gedane toezeggingen door verschillende partijen niet zijn nagekomen. ''De zaak is nu in elkaar gevallen en daardoor heeft de advocaat een opening gezien voor het herzieningsverzoek", aldus Bouterse.

Gods molen

Bouterse wist naar eigen zeggen dat deze wending in zijn zaak vroeg of laat zou komen: "Gods molen draait langzaam, maar zeker." En als de Nederlandse rechter Bouterse vrijspreekt, zal hij ook weer naar Nederland kunnen reizen.

Of hij dat doet, laat hij onder meer "afhangen van de relatie tussen Nederland en Suriname; als de zaken tussen Suriname en Nederland weer genormaliseerd zijn, zou het kunnen dat ik ga. Ik vind wel dat de Surinamers in Nederland daar recht op hebben."