De rechtbank in Limburg is woensdag als eerste rechtbank in Nederland officieel gestart met videorechtspraak.

De primeur vond plaats in het gemeentehuis in Heerlen, in het bijzijn van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie en president Pulles van de rechtbank in Limburg.

Het gaat om civiele zaken, die normaal gesproken voor de kantonrechter in Maastricht worden afgehandeld. In plaats daarvan heeft de rechter in Maastricht rechtstreeks contact met de gedagvaarden via een videoverbinding op een computerscherm.

Kantonrechters oordelen over overtredingen, arbeidszaken, huurzaken en andere civiele kwesties waar maximaal 25.000 euro mee gemoeid is. Gedaagden hoeven geen advocaat in te schakelen. Ze kunnen hun eigen verdediging voeren.

Een handvol burgers in Heerlen beleefde de primeur. Ze hadden allemaal een betalingsachterstand. De rechter liet zich informeren en stelde vragen.

In sommige gevallen velt de rechter binnen een maand vonnis. De rest krijgt een oproep voor een zitting in Maastricht.

Wens

Videorechtspraak is een wens van gemeenten in Limburg. Sinds de sluiting van de de kantongerechten in Sittard, Venlo en Heerlen moeten inwoners uit die regio’s naar Maastricht of Roermond om hun rechtszaak bij te wonen. Dankzij videorechtspraak kan dat voortaan in hun eigen gemeente.

President Pulles is tevreden over de pilot. Hij wil in de naaste toekomst ook kleinere strafzaken via videorechtspraak afhandelen in de drie Limburgse steden.

Burgers kunnen zelf aangeven of ze de gang naar de rechter maken of kiezen voor rechtspraak via het computerscherm. Bij verweer volgt sowieso een gang naar de rechter.

Afgelopen maand vonden een dertigtal geslaagde proefzittingen plaats. De techniek liet het niet afweten.