De 'zeer gevaarlijke' Bosschenaar Mohamed Faghlal (24), die dringend wordt gezocht door de politie, maakt deel uit van een bende die de afgelopen jaren overvallen en ripdeals heeft gepleegd in heel Nederland. 

Het gaat onder andere om een overval in Almere en een schietpartij in een huis in Helmond. De politie maakte dat dinsdag bekend.

Bendeleden komen uit Den Bosch en Waalwijk en sinds 18 maart zijn er acht aangehouden. Vier zitten er nog vast.

Het onderzoek naar de bende begon afgelopen najaar. De politie verspreidde maandag een opsporingsbericht met naam en foto van de 24-jarige 'vuurwapengevaarlijke' Bosschenaar. Het is tot dusver niet gelukt om hem aan te houden, verklaarde een politiewoordvoerder. Het opsporingsbericht op regionale en landelijke televisie en internet leverde een paar tips op.

Vechtpartij

Faghlal werd eerder veroordeeld voor betrokkenheid bij een massale vechtpartij met tientallen Marokkaanse jongeren in de Bossche wijk Kruiskamp. Bij de vechtpartij in 2009 werd geschoten en een persoon fataal in het hoofd getroffen. Faghlal werd veroordeeld wegens openlijk geweld.

Zijn advocaat noemde het opsporingsbericht maandag bijzonder overdreven. Het beeld van een schietgrage overvaller klopt volgens hem niet en bovendien is hij nog verdachte.

De politie erkende dinsdag dat het aandeel van de 24-jarige Bosschenaar bij de genoemde overval en schietpartij nog niet precies bekend is.