Een schip geladen met zand is dinsdagochtend op de Maas bij Lomm (Limburg) door midden gebroken en gezonken.

Vier opvarenden en een hond die aan boord waren, zijn in het water gesprongen, en op een nabijgelegen baggerschip opgevangen. Dat maakte de politie bekend.

Volgens de brandweer brak het schip tijdens het laden. Volgens de politie is er tot 7000 liter diesel gelekt uit het gezonken schip. 

Een gespecialiseerde firma ruimt de brandstof die op het water drijft op. Dat gebeurt volgens de zegsman met een soort stofzuiger die de olielaag van het watervlak opzuigt. "Als dan nog een dunne laag achterblijft, worden absorptiedoeken gebruikt." 

Het scheepvaartverkeer op de Maas is niet gestremd. Hoe lang de berging gaat duren, konden de woordvoerders van politie en Rijkswaterstaat nog niet zeggen. Rijkswaterstaat en de brandweer gaan het schip, dat volledig is gezonken, proberen te bergen. 

Het is nog niet bekend wat de oorzaak is van het incident. "Dat gaan we nu achterhalen", aldus de zegsman. Ook wordt gekeken naar een mogelijke lekkage waardoor olie in het water komt. "We weten niet precies waar dat vandaan komt. In ieder geval niet uit de lading, want die bestond uit zand. Mogelijk lekt de motor." 

Heeft u foto's van dit nieuws? Zet ze hier op NUfoto