Peter Rehwinkel had juist burgemeester van Groningen moeten blijven om zijn droombaan in Barcelona te kunnen krijgen. 

De PvdA'er vertelt dinsdag in een interview met de Volkskrant dat hij daar pas achter kwam nadat hij al ontslag had genomen in Groningen.

''Ik meen echt dat mijn nieuwe functie niet te combineren was met het burgemeesterschap van een grote stad'', zegt hij.

Rehwinkel wekte veel verbazing toen hij anderhalf jaar voor het aflopen van zijn ambtstermijn zijn ontslag indiende. Hij zou zich gaan inzetten voor internationale rampenbestrijding bij de organisatie UCLG, een club van lokale overheden.

Volgens de regels van de UCLG kon hij de beoogde functie echter alleen vervullen als zittend burgemeester. Rehwinkel zit nu dus niet in Barcelona, maar in Amsterdam en krijgt wachtgeld.

Dat laatste zit hem dwars. ''Ik moet zo snel mogelijk weer aan het werk'', aldus de oud-burgemeester in het interview. Hij voert gesprekken met een reïntegratiebureau, maar heeft nog geen nieuwe baan gevonden.

Wachtgeld

Rehwinkel vertelt dat hij niet vooraf met UCLG had gesproken over zijn ontslag als burgemeester. ''Dat vond ik niet kies naar het college en de raad in Groningen toe.''

Hij steekt de ''hand in eigen boezem'' over het feit dat hij in eerste instantie niet had laten weten dat hij voor zijn nieuwe functie niet betaald zou krijgen en dus recht had op wachtgeld. ''Ik had dat uitdrukkelijk moeten melden en heb dat in de snelheid van het moment niet gedaan.''