Met het traditionele 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam is maandagavond een einde gekomen aan Bevrijdingsdag. Dit bevrijdingsconcert was het slotakkoord van een dag vol optredens van artiesten in het hele land.

Het concert op de Amstel bij Carré werd bijgewoond door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Ook prinses Beatrix en premier Mark Rutte waren van de partij.

Het concert begon om 21.00 uur met een deel uit de Spitfire Prelude van componist William Walton (1902-1983). Het sloot na tienen af met het tot hoop stemmende lied ‘We’ll meet again’ van de componisten Ross Parker en Hughie Charles

Iedere editie verzorgt een ander orkest het concert. Dit jaar was dat Philharmonie Zuidnederland, een samenvoeging van twee regionale orkesten uit Limburg en Brabant.

Het orkest begeleidde onder meer zanger Wouter Hamel, violiste Liza Ferschtman, zangeres en cabaretière Jenny Arean en het Scapino Ballet. 

Nieuw dit jaar was de rol van de verteller. Die nam acteur en muzikant Hans Dagelet op zich. Hij droeg gedichten van F. Starik voor.

Het zicht voor het publiek dat op de kades staat, was dit jaar verbeterd. Een deel van de genodigden was in bootjes geplaatst waardoor het gastenplatform kon worden verkleind en is verplaatst. 

Bevrijdingsfestivals

Een ''goede sfeer'' en ''gezellige drukte''. Zo typeerde de politie de verschillende Bevrijdingsfestivals in het land. Die verlopen tot nu toe zonder problemen. Wel werd gewaarschuwd voor zakkenrollers.

De veertien bevrijdingsfestivals hebben maandag ruim 900.000 belangstellenden getrokken. Een record, volgens het organiserend Comité 4 en 5 mei. 

In Haarlem was het op een gegeven moment zo druk, dat de politie festivalbezoekers aanraadde om sommige ingangen van het terrein te mijden.

De andere festivals waren in Zwolle, Utrecht, Almere, Wageningen, Den Bosch, Roermond, Vlissingen, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Zonder uitzondering ging het volgens de politie in deze steden allemaal soepeltjes bij de Bevrijdingsfestivals. In het noorden van het land waren verder festivals in Leeuwarden en Groningen.

Bevrijdingsvuur

Minister-president Mark Rutte ontstak op het Bevrijdingsfestival in Assen het Bevrijdingsvuur. Hij deed dat om 13.00 uur.

Middelbare scholieren hebben het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen, waar het eeuwig brandt, naar Assen gebracht. ''Vrijheid is niet vanzelfsprekend'', zei Rutte in Assen.

De premier riep iedereen op om ''vrijheid door te geven en door te gaan met het samen vieren''. ''Maak er een onwaarschijnlijk mooi feest van'', zei de premier voordat het Bevrijdingsfestival van start ging met Douwe Bob.

Ambassadeurs

De singer-songwriter reisde samen met rapper Gers Pardoel en de rockband Kensington als muzikale Ambassadeur van de Vrijheid diverse bevrijdingsfestivals af. Ze deden dat volgens traditie met een helikopter van Defensie.

Behalve deze ambassadeurs stonden er in totaal zo'n 250 bands op een van de ongeveer veertig podia in veertien steden. Ze zijn te zien in onder meer Haarlem, Leeuwarden, Roermond, Den Haag, Zwolle en Vlissingen. De organisatie verwacht dat daar zo'n 800.000 mensen op afkomen.

Het ontsteken van het Bevrijdingsvuur in Assen was het startsein voor andere Bevrijdingsfestivals in ons land, waaronder in Haarlem, Leeuwarden, Roermond, Den Haag en Vlissingen. 

Gers Pardoel

Pardoel is blij dat hij Ambassadeur van de Vrijheid is. ''Dat ik kan meehelpen aan het overdragen van de boodschap. Ik vind het belangrijk dat we vrijheid kunnen vieren, maar ook om de doden te herdenken op 4 mei. Die boodschap breng ik vandaag over met mijn muziek, maar ook door op de podia erover te vertellen", zegt hij.

Na Almere en Den Haag vloog hij maandag aan het einde van de middag door naar Rotterdam waar hij om 17.30 uur op het podium werd verwacht. Om 21.15 uur sloot Pardoel de feestdag af op het Bevrijdingsfestival van Vlissingen.

Bekijk beelden van de gezelligheid in Almere:

5 mei-lezing

Mary Robinson, voormalig president van Ierland, gaf haar 5 mei-lezing in De Nieuwe Kolk in Assen. Ze vertelde dat jonge mensen moeten leren waarderen wat het betekent om een vrij burger te zijn. Ouderen moeten het besef bij hen kweken dat dit een zaak is die hun direct aangaat. 

Volgens het Nationaal Comité 4 en 5 mei wordt Bevrijdingsdag in 70 procent van de Nederlandse gemeenten gevierd.

Bekijk lezersfoto's van Bevrijdingsdag op NUfoto

Heeft u foto's van Bevrijdingsdag? Upload ze bij NUfoto

Vijf tips voor Bevrijdingsfestival

Bevrijdingsdag 2014

Met het traditionele 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam is maandagavond een einde gekomen aan Bevrijdingsdag. © ANP
Dit bevrijdingsconcert was het slotakkoord van een dag vol optredens van artiesten in het hele land. © ANP
Het concert op de Amstel bij Carré werd bijgewoond door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Ook prinses Beatrix en premier Mark Rutte waren van de partij. © ANP
Het orkest Philharmonie Zuidnederland begeleidde onder meer zanger Wouter Hamel, violiste Liza Ferschtman, zangeres en cabaretière Jenny Arean en het Scapino Ballet. © ANP
Koningin Máxima droeg een groene jurk, die in 1981 werd gedragen door prinses Beatrix. © ANP
Minister-president Mark Rutte heeft op het Bevrijdingsfestival in Assen het Bevrijdingsvuur ontstoken. © ANP
De Utrechtse rockband Kensington, dit jaar Ambassadeur van de Vrijdheid, treedt op tijdens het bevrijdingsfestival in het Westerpark. © ANP
Kensington in de helikopter op weg naar het bevrijdingsfestival in Haarlem. © ANP
De Utrechtse rockband Kensington treedt op tijdens het bevrijdingsfestival in Haarlem. Als ambassadeur van de vrijheid speelt de band op festivals verspreid over het hele land. © ANP
Van Velzen en Innocent Balume op Bevrijdingsfestival Wageningen 2014. © NU.nl/Ed Dumrese
Het Bevrijdingsfestival in Haarlem wordt geopend door Speelman en Speelman. © NU.nl/Harold Versteeg
Het publiek van Bevrijdingsdag in Haarlem. © NU.nl/Harold Versteeg
Taymir op Bevrijdingspop in Haarlem. © NU.nl/Harold Versteeg
Bevrijdingsfestival in Den Haag. © NU.nl/henk ros
Premier Mark Rutte arriveert voor de jaarlijkse 5 mei-lezing ter gelegenheid van de nationale viering van de bevrijding. © ANP
De voormalig Ierse president en Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Mary Robinson tijdens de jaarlijkse 5 mei-lezing in Assen. © ANP
Bevrijdingsdag in Leiden. © NU.nl/Ton Laven
Bevrijdingsdag in Leiden. © NU.nl/Ton Laven