Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben zondagavond tijdens de Nationale Dodenherdenking een krans gelegd bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. 

Ook dit jaar waren weer duizenden mensen naar het centrum van de hoofdstad gekomen om de herdenking bij te wonen.

Na de kranslegging was het vanaf klokslag 20.00 uur twee minuten stil. Daarna klonk het Wilhelmus. Naast leden van de koninklijke familie en premier Mark Rutte (VVD) wordt de herdenking onder andere bijgewoond door nabestaanden van oorlogsslachtoffers en vertegenwoordigers van de Eerste en Tweede Kamer.

In Amsterdam begon de Nationale Dodenherdenking overigens al eerder op de avond met een herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk.

Voormalig D66-politicus en schrijver Jan Terlouw hield daar een toespraak.  Op zo'n 1500 plekken in het land kwamen mensen bijeen om de doden te herdenken.

Stilte

Tijdens de dodenherdenking houdt Nederland twee minuten stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en alle oorlogen die nadien hebben plaatsgevonden.

In een onbekend aantal, overwegend christelijke, gemeenten had de dodenherdenking omwille van de zondagsrust al een dag eerder, op zaterdagavond, plaats.

Bekijk beelden van de kranslegging:

Grebbeberg

Zo'n 2000 mensen hebben in Rhenen de dodenherdenking op de Grebbeberg bijgewoond. Dat was minder dan voorgaande jaren, zo liet een woordvoerder weten. Volgens hem kwam dat omdat het zondag was.

Desalniettemin was het een ''nette plechtigheid''. Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven waren bij de herdenking aanwezig. Zij waren ook de eersten die een ronde maakten over de militaire begraafplaats bij de berg, waar in 1940 zwaar gevochten is.

Ook de belangstellenden maakten na de herdenking een ronde over de militaire begraafplaats, waar ruim 800 Nederlandse militairen liggen die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen.

Waalsdorpvlakte

Bij de dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte waren precies 3416 belangstellenden aanwezig. Volgens Wendy Broer van Erepeloton Waalsdorp is de herdenking rustig verlopen.

''Het weer zat mee toen de mensen langs het monument liepen. Ook overdag was het behoorlijk druk. We hebben veel bezoekers gehad'', liet zij zondagavond weten.

Veel verzetsstrijders zijn op de Waalsdorpervlakte ter dood gebracht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Traditioneel wordt er op de vlakte een grote klok geluid op 4 mei.

Aanhouding

Een Rotterdammer is aangehouden omdat hij een Hitlergroet bracht naar een passerende herdenkingsstoet. Hij werd zondagavond in zijn huis aangehouden, zo liet de politie weten.

De stoet was in verband met dodenherdenking op weg naar Plein 1940, toen de man vanuit zijn huis aan de Keizerstraat het armgebaar maakte. De man is aangehouden voor belediging.

4 meivoordracht Jan Terlouw 'Broederschap staat onder druk' | Het gedicht van scholiere Nienke Woltmeijer |