"Mensen zijn niet geschapen voor oorlog. Mensen zijn geschapen voor vrede." Dat zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zondag in zijn herdenkingstoespraak bij het Koopvaardijmonument in Rotterdam. 

Daar wordt de dood van 3.300 opvarenden van de koopvaardij tijdens de Tweede Wereldoorlog herdacht.

De herdenking bij het Nationaal Koopvaardijmonument De Boeg is ieder jaar één van de eerste in een reeks van vele in Nederland. Aboutaleb wees op de tentoonstelling momenteel in de Kunsthal Rotterdam van honderd zeer bijzondere voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog.

"Eén van de honderd voorwerpen is een gunners vest, een kogelvrij vest gedragen door Roeland Jan Kroesen", aldus Aboutaleb. Kroesen was een van de opvarenden van de koopvaardijvloot.

Kogelvrij vest

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, moest hij, bij Koninklijk Besluit op 6 juni 1940, in dienst blijven, net als twaalfduizend anderen. "Voor alle duidelijkheid: zij waren geen militairen, maar burgers. Ze voeren mee op koopvaardijschepen die werden ingezet voor het transport van troepen en materieel."

Het personeel kreeg passende kledij uitgereikt, waaronder gunners vesten. "Wie het gunners vest in de Kunsthal bekijkt, beseft hoe weinig veiligheid een kogelvrij vest kan bieden tegen de overmacht van onderzeeërs en jachtbommenwerpers. Er kan maar één conclusie zijn: mensen zijn niet geschapen voor oorlog. Want dat is de les die we kunnen trekken uit alle ellende en bruutheid van de Tweede Wereldoorlog."