Bij een zeer grote brand in het winkelcentrum Noord in Zwijndrecht zijn vier winkels helemaal verloren gegaan, nog eens zes liepen forse rook- en waterschade op. 

Boven- en naastgelegen woningen liepen rook- en waterschade op. In totaal zijn 48 huizen ontruimd. De bewoners zijn opgevangen.

De brand ontstond tegen 02.00 uur zondagochtend vroeg in een container achter het winkelcentrum. Al heel snel bleek sprake van een zeer grote brand, waarschijnlijk vanuit de container naar binnengeslagen bij de Trekpleister en daarna naar andere winkels.

Eerst zijn 36 bovenliggende woningen ontruimd, later nog 12 van een aangrenzende flat. Veel woningen liepen schade op, door bluswater en rook.

Aangestoken

De brand is zeer waarschijnlijk aangestoken, zegt burgemeester Dominic Schrijer. Volgens Schrijer waren de brandstichters vermoedelijk niet van plan om het hele winkelcentrum in de as te leggen. 

Schrijer was bij de evacuatie, die volgens hem rustig verliep. "De mensen hadden genoeg tijd om huisdieren en spullen mee te nemen. Er was geen paniek, maar het was wel schrikbarend dat de brand niet stopte. We stonden erbij en keken ernaar."

''De helft van de 36 woningen boven de winkels is mogelijk zondag of maandag weer bewoonbaar. Bij de andere helft duurt dat langer. Daar zijn bijvoorbeeld kabels en leidingen beschadigd.'' Bewoners van de twaalf flatwoningen naast het winkelcentrum kunnen zondag nog terug naar huis.

De gemeente organiseert om 13.00 uur een bijeenkomst voor de gedupeerden van de brand.

Naar verwachting is het nablussen rond het middaguur afgerond.

Bekijk beelden van de brand: