De omstreden herdenking van de zogenoemde schaduwholocaust zondag in Hilversum wordt een besloten bijeenkomst. Door 'alle druk vanuit de samenleving' kunnen alleen mensen deelnemen die zijn uitgenodigd. 

Dat laat de organisatie, het Platform Bewust Moslim, zaterdag weten.

De locatie van het 'symposium ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers van de etnische zuivering in Palestina' blijft geheim. De organisatie zou die eigenlijk enkele uren voor aanvang van tevoren bekendmaken, maar vanwege het besloten karakter gaat dat niet door.

Wel is het evenement live via internet te volgen. De link naar de uitzending komt op de Facebook-pagina van het platform.

Over de bijeenkomst ontstond deze week ophef. Met name omdat die gepland is tijdens de dodenherdenking, waarbij wordt stilgestaan bij de moord op zes miljoen joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De gemeente Hilversum heeft tientallen klachten ontvangen.

Burgemeester Pieter Broertjes sprak van een ongelukkige situatie. "Zowel wat betreft inhoud als timing."

Na overleg liet de gemeente eerder deze week nog weten dat het evenement niet door zou gaan. Het Platform Bewust Moslim kondigde woensdag vervolgens aan dat het herdenking wel degelijk doorgaat, alleen niet in de moskee Al-Amal. Daar is te weinig plek.

Het platform is er niet blij mee dat het evenement niet openbaar is. "Dit is tegenstrijdig met hetgeen waarvoor wij staan, namelijk openheid en transparantie."