Treinreizigers zullen voorlopig genoegen moeten nemen met vieze coupés. Schoonmakers zijn geenszins van plan om de landelijke stakingen te onderbreken. 

Dat heeft FNV-bestuurder Ron Meyer zaterdag gezegd.

''Treinreizigers zitten tot hun knieën in de rotzooi, maar de stakingen gaan door. Iedere dag zullen de NS en andere opdrachtgevers van schoonmaakbedrijven daar last van hebben. We komen er niet uit met OSB (werkgeversorganisatie voor de schoonmaakbranche). Wij zouden het liefst vandaag stoppen met staken'', vertelt de vakbondsman.

Schoonmakers voeren al maanden actie voor een betere cao. Ze willen onder meer doorbetaald krijgen bij de eerste twee ziektedagen. Verder eisen ze een loonsverhoging van 50 cent bruto per uur.

De werkgevers bieden volgens de FNV ondanks een half jaar onderhandelen niets. Bij OSB was zaterdag niemand bereikbaar voor commentaar.

De NS zette vrijdag op verschillende plekken in het land kantoormedewerkers in om de ergste losse rommel in de treinen op te ruimen. ''Het is een druppel op de gloeiende plaat, maar zo trachten wij overlast voor de reiziger waar mogelijk te minimaliseren'', zegt een woordvoerder.

Meyer van FNV laat weten dat het geen zoden aan de dijk zet en hekelt de ''kantoorpikkies'' van de NS op Twitter.

Heeft u foto's bij dit bericht? Upload beeld via NUfoto