Volkert van der G., de moordenaar van politicus Pim Fortuyn, is vrijdag volgens planning vrijgelaten. Waar en wanneer dat precies is gebeurd, is niet bekendgemaakt. 

Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie laten weten

De laatst bekende verblijfplaats van Van der G. is de penitentiaire inrichting in Zwolle. Daar is hij vrijdag niet gezien. 

Van der G. is in 2002 voor zijn daad veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf. Daarvan heeft hij er nu twaalf uitgezeten. Volgens de Nederlandse wet kwam hij in aanmerking voor vervroegde vrijlating.

Na onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) zag staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) geen gronden om hem langer vast te houden. Zo heeft Van der G. geen psychische stoornis en verliepen de proefverloven eerder dit jaar zonder problemen.

Ook is het risico dat hij opnieuw in de fout gaat erg klein. Teeven bepaalde daarom in maart dat Van der G. voorwaardelijk vrijgelaten mag worden. De staatssecretaris wilde dit aanvankelijk niet vanwege de maatschappelijke onrust die zou ontstaan. De Raad voor Strafrechttoepassing bepaalde anders.

Eisen

Aan zijn voorwaardelijke vrijlating zijn strenge eisen gesteld. De nu 44-jarige Van der G. moet zich wekelijks melden bij de reclassering, mag geen contact hebben met nabestaanden van Fortuyn en ook niet met de media en hij moet begeleid worden door een psycholoog of psychiater. 

"Het OM kan bij het overtreden van de voorwaarden direct overgaan tot de aanhouding van Van der G. en een vordering tot herroeping van de voorwaardelijke invrijheidstelling indienen bij de rechter", aldus het Openbaar Ministerie.  "Ook is het mogelijk dat het OM de voorwaarden aanscherpt of Van der G. een waarschuwing geeft."

Waar Van der G. gaat wonen, wordt uit veiligheidsredenen niet naar buiten gebracht. Hij gaat in ieder geval niet terug naar zijn oude woonplaats Harderwijk, waar hij een huis heeft. Ook zeker is dat hij niet in Rotterdam, Den Haag en Hilversum gaat wonen. In die steden mag hij zich volgens de voorwaarden niet vertonen.

Het buitenland zou een optie kunnen zijn, zolang Van der G. zich aan zijn wekelijkse meldingsplicht houdt.

Harderwijk

De straat in Harderwijk waar Volkert van der G. woonde, is vrijdag bezaaid met mensen die een kijkje komen nemen. Dat melden buurtbewoners aan Omroep Gelderland. "Het is druk met bewoners van Harderwijk die komen kijken en rijschoolhouders die door de straat rijden", vertelt een buurtbewoner aan de omroep. 

Een andere buurtbewoner raadt Van der G. af terug te keren naar de Gelderse plaats. "Dat lijkt me niet verstandig voor zijn veiligheid", zegt de man tegen de omroep. Bewoners zijn bang dat mensen het op de moordenaar van Pim Fortuyn voorzien hebben. Veel fotografen hebben zich verzameld rond het huis. 

Protestmars

Nabestaanden van Fortuyn zijn het oneens met de vervroegde vrijlating van Van der G. Vrijdagavond wordt er daarom in Rotterdam een protestmars gehouden.

Simon Fortuyn, de broer van Pim, zegt tegen NU.nl dat hij vooral aandacht wil vragen voor het feit dat veroordeelden in Nederland na twee derde van hun straf vrijgelaten kunnen worden. Het protest begint om 19.30 uur bij het Centraal Station en eindigt op het Pim Fortuynplein.

Volkert van der G.: Van milieuactivist tot politiek moordenaar

Dit mag Volkert van der G. wel en niet